Twente en de Euregio

Dag-excursie Ruimtemakers-Oost/GSRO 2017

Vrijdag 23 juni Enschede en Gronau

Dit jaar voert ons de jaarlijkse excursie naar het gebied van de Euregio. In de ochtend zijn we te gast bij de gemeente Enschede, in de middag gaan we naar Gronau.


Ochtendprogramma: Enschede
We zijn in de ochtend te gast in Enschede. De gemeente ontvangt ons in hun prachtige monumentale stadhuis (bouwperiode 1930-1933, naar een ontwerp van ir G. Friedhoff). Daar krijgen we een introductie over grensoverschrijdende samenwerking tussen Enschede en Duitse gemeenten. We worden ontvangen door Wouter Asveld van de afdeling Strategie en beleid.
Enschede noemt zichzelf de meest Duitse stad van Nederland. Dat klinkt stoer, maar is tegelijkertijd ook waar. Zie ook deze link voor een interview met de burgervader van Enschede. En natuurlijk gaan we dat zelf ook proefondervindelijk ervaren.
Na de inleiding lopen we vanuit het oude centrum van Enschede naar de wijk Roombeek, bekend door de vuurwerkramp en nu een plek voor kunst en cultuur, architectuur en herbestemd erfgoed. In Roombeek zullen we een smakelijke lunch genieten.Middagprogramma: Gronau
Het middagprogramma brengt ons naar Gronau. We rijden via de Enschedesestraat/Gronausestraat. Het is altijd heel bijzonder om te zien hoe de bebouwing direct na de grens van sfeer verschiet. Maar ook om te ervaren hoe dicht Enschede, Glanerbrug/Glanerbrücke tegen elkaar aan liggen.
Gronau heeft net als Enschede een textielverleden en werkt aan de herinrichting van haar stadscentrum. Rond de klok van twee worden we ontvangen door Ingo van Hoff, van het adviesbureau Hoff und Partner, het bureau dat nauw betrokken is bij de herontwikkeling van de binnenstad van Gronau. Onder zijn leiding bezoeken we het stadshart, het voormalige LAGA terrein (deel van de binnenstad dat in het kader van de Landesgartenschau LAGA als een parklandschap is ingericht) en het tegen de binnenstad aangelegen industriegebied dat floreerde in de hoogtijdagen van de textielindustrie. Een aantal karakteristieke panden zijn inmiddels herbestemd, maar nog steeds staat een aantal van deze prachtige panden leeg. Voor de fotoliefhebbers onder ons een ideale setting om mooi beeldmateriaal te schieten. Tussen de leegstaande textielfabrieken is een Biergarten ingericht. Voor wie wil, een mooie gelegenheid voor een drankje.
We sluiten de dag af met een gezamenlijke maaltijd in het centrum van Gronau en verwachten rond 22.00 uur weer terug te zijn in Arnhem.

Kosten
Voor leden vragen we een bijdrage in de kosten van: € 20,00
Introducees zijn ook van harte welkom, zij betalen: € 40,00

Het vervoer, de lunch en het diner zijn inbegrepen, drankjes zijn voor eigen rekening. 

Aanmelden
Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar Sonja Scholten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Betalen
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Euregio.

Opstapplekken
We vertrekken om 8.00 uur vanaf het station Arnhem met de bus (Sonsbeekzijde).
Om 8.30 uur pikken we de rest van de groep op bij de carpoolplek de Kar (afslag 21 op de A1).
En terug naar huis. We vertrekken om 20.00 uur in Gronau, zijn om 21.30 uur bij de Kar en om 22.00 uur terug in Arnhem. 

Excursies

Jaarlijkse excursie

Elk jaar organiseert de GSRO een dag-excursie, voor het begin van de zomer-vakantie.

Een prima gelegenheid voor de leden, maar ook voor niet-leden, om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

Én om "bij te scholen" door een dag lang tijd te besteden aan een onderwerp in een voor "Ruimtemakers" relevant thema.

Voor 2020 is, gezien de uitbraak van het corona-virus, de excursie helaas komen te vervallen.

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO