Bijeenkomsten 2018

April

dinsdag 24 april 2018

HET NIEUWE BOUWEN IN DE INDISCHE ARCHIPEL

 

Zoals u weet richt de GSRO/ Ruimtemakers Oost zich vooral op Oost Nederland. Maar soms maken we een uitstapje: Op 24 april is de focus wel heel ver naar het oosten gericht:

Op 24 april is de focus wel heel ver naar het oosten gericht: Op die avond zal Joep Walter (specialist koloniale bouwkunst) ons namelijk meenemen naar de Indische Archipel. Hij zal stilstaan bij het nieuwe bouwen in de Indische archipel, toegespitst op de periode 1900–1940.

Ter inleiding zegt hij daar zelf het volgende over:
Net als overal elders is de Indische architectuur zijn eigen weg gevolgd. Uiteraard was aanpassing aan het tropisch klimaat daarin leidend. Keerzijde was, dat in de loop van de 19e eeuw alle aandacht voor de vormgeving verdwenen was. De weg was doodgelopen. Maar dat werd met de aanvang van de 20e eeuw meer dan goed gemaakt.
Het contrast met de 19e eeuw kon niet groter zijn. Vanaf 1870 werd de kolonie opengelegd voor vrij ondernemerschap en vanaf toen vond een toenemende stroom Europeanen de weg naar Indië. Ze hadden nodig wat er niet was: huizen, kantoren, kerken, scholen, fabrieken en utiliteitsgebouwen.
De bouwexplosie was enorm. Na de eerste pionier-architecten trok er veel jong talent naar de Oost. Zij namen alle nieuwe westerse stijlen mee, van Jugendstil tot expressionisme, maar met een twist, want de airconditioning was immers nog niet uitgevonden.
Grote namen kwamen op in Indië: Karsten, Maclaine Pont, Wolff Schoemaker, Aalbers, Citroen, Ghijsels. Er waren tientallen, of waarschijnlijker, honderden architecten actief, gevormd in Nederland.
We zien voorbeelden van het unieke zogenaamde Indische Bouwen maar ook de tropische pendanten van de moderne Westerse stijlen.
Indonesië is nu blij met wat er ondanks bewuste kaalslag sedert vele jaren toch nog over is. Wonen in koloniale huizen is weer in. Zelfs de voortbrengselen van de “hondenhokkenrenaissance” uit de 19e eeuw krijgen een tweede leven. Bouwvallen van kantoren worden nu gerestaureerd, of zo nodig herbouwd. In Indonesië is men zich zeer bewust geworden van deze culturele Hollandse erfenis. Nederland is momenteel zo druk met dekoloniseren, dat het daar zelf geen weet van heeft.
Na vanavond weet ú beter. (einde citaat Joep Walter)

Programma
18.30 Inloop met een broodje.
19.00 Inleiding door Joep Walter over het nieuwe bouwen in de Indische Archipel
met ruime gelegenheid voor discussie
21.00 Afsluiting met gelegenheid tot napraten
22.00 SAB gaat dicht

Locatie
We zijn te gast bij SAB (waarvoor dank!), Frombergdwarsstraat 54 te Arnhem.
Makkelijk per trein te bereiken (Arnhem Centraal ligt om de hoek, uitstappen aan Sonsbeekzijde).
De overdekte parkeerruimte onder het station biedt voldoende parkeergelegenheid en is in de avonduren spotgoedkoop.

Aanmelden
Er op 24 april bij zijn? Schrijf je dan in voor 19 april door een mail de sturen naar Jos van der Mark Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en laat tevens weten of je een broodje mee-eet. Ook introducés zijn van harte welkom.

KOM OP 24 APRIL NAAR DE INDISCHE ARCHIPEL!

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO