Bijeenkomsten 2018

Tiel, compacte en sfeervolle binnenstad

donderdag 22 maart 2018 Tiel

Tiel

Donderdag 22 maart bezoeken we Tiel. We beginnen met een rondleiding door een deel van de oude binnenstad, bezoeken het nieuwe cultuurcomplex Zinder en gaan met elkaar in discussie over de toekomst van de compacte binnenstad en dwaalmilieu van deze prachtige Fruitstad aan de Waal.

Tiel heeft een binnenstadvisie opgesteld waar onderscheid is gemaakt tussen het kernwinkelgebied en het dwaalmilieu. Met een aantal omvangrijke ontwikkelingen rondom de binnenstad, waaronder het gereedkomen van het gebouw Zinder (cultuurcomplex/annex parkeergarage met ruimte voor 600 auto’s) verandert de ruimtelijke structuur en ook looproutes van bezoekers aan de stad.

flipje

De gemeente gaat inzetten op een compacter kernwinkelgebied en ook het dwaalmilieu krijgt een nieuwe rol. Sfeer en beleving worden steeds belangrijker. Voor straten in het dwaalmilieu maakt de gemeente gebiedsprofielen met een concreet, beeldend en wenkend perspectief voor vastgoedeigenaren en (nieuwe) ondernemers. Leegstand wordt aangepakt en het karakter van een straat/gebied wordt versterkt of getransformeerd.

Door de onderlinge samenhang te versterken wil de gemeente inzetten op een beter functioneren van de binnenstad als geheel. De gemeente heeft Seinpost adviesbureau gevraagd om dit proces in het dwaalmilieu te trekken.

De gemeente Tiel nodigt de leden van de GSRO/Ruimtemakers Oost van harte uit om op 22 maart met hen over dit gebied in discussie te gaan en ideeën met elkaar te delen.

Namens de gemeente zullen die avond ook aanwezig zijn, Dennis Schijff, stedenbouwkundige, Ryan Bevers en Niek Blom, adviseurs Economie en Frederique Bloem, projectleider Westluidense Poort/Zinder.

Programma:

17.30     Ontvangst met broodje en koffie/thee in gebouw Zinder, Rechtbankstraat 1

18.00     Korte toelichting binnenstadsvisie. Presentatie door gemeente;

18.15     Rondwandeling stad en dwaalmilieu.

19.00     Toelichting op het gebiedsprofiel dwaalmilieu. Door John Bardoel sr. Adviseur Seinpost.

Inclusief discussie: Op welke wijze kan de ontwikkeling van het dwaalmilieu bijdragen aan de ruimtelijk economische structuur van de binnenstad?

20.15     Presentatie gebouw Zinder (Westluidense Poort). Door Frederique Bloem, projectleider.

20.30     Rondleiding door het gebouw Zinder.

21.00     Afsluiting met drankje.

In 2012 was de GSRO ook te gast in Tiel, toen stond de gemeente aan de vooravond van een aantal nieuwe ontwikkelingen. Op de plek waar we elkaar toen troffen is inmiddels geschiedenis geschreven en is een nieuw stuk binnenstad Tiel verrezen.

Er op 22 maart bij zijn? Schrijf je dan in voor 20 maart door een mail de sturen naar Sonja Scholten Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en laat tevens weten of je het hele programma volgt of op een later moment gaat instappen. Ook introducees zijn van harte welkom.

 

Excursies

Het Ruhrgebied

 

 Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO