Arnhem ligt aan de Rijn. Op de Rijnkade kun je flaneren, Turkse pizza eten en naar het vuurwerk kijken op Koninginnendag. Je hebt de wereldberoemde ‘brug te ver’ en aan de overkant ligt Arnhem Zuid. Maar Arnhem ligt ook aan de IJssel. Je hoort er nooit iemand over, maar ergens achter Presikhaaf stroomt hij toch echt. Arnhem is al 500 jaar op de Rijn georiënteerd. Pas bij de naoorlogse uitbreidingen is de stad haast per ongeluk met haar rug op de IJssel gestuit.

b2ap3_thumbnail_ArnhemIJssel02.jpg

Het valt niet mee om vanuit de bebouwde kom de IJssel te bereiken. Je moet eerst om een ingewikkeld verkeersplein heen, onder een poortje door, vervolgens oppassen dat je niet het bedrijventerrein opgaat en tenslotte met een bruggetje de Provinciale weg over, om eindelijk op de dijk terecht te komen. Binnendijks staan twee oude boerderijen, buitendijks ligt een grazige uiterwaarde. Naast verkeersgeruis klinken er Grutto’s en Scholeksters. Ik wilde eigenlijk naar de kop van de IJssel, maar dat is duidelijk niet de bedoeling. Het pad richting IJsselkop wordt gemarkeerd door drie verbodsborden en een slagboom.

b2ap3_thumbnail_ArnhemIJssel01.jpg

Tien jaar geleden is er aan de voet van de dijk een bedrijventerrein aangelegd dat nu nog voor een groot deel onbebouwd is. Tussen een bouwmarkt en kantoorpanden staan pony’s. Een groep mannen speelt met modelvliegtuigjes. De oude vuilnisbelt is met gras bekleed en voorzien van billboard in de vorm van een edelhert. Achter de witte zuivelboerderij steekt een Mc Donalds bord de lucht in.