Bewoners opdrachtgevers bij bouw

Bewoners opdrachtgevers bij bouw

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij particulieren gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Door in een zo vroeg stadium mee te bepalen wat en hoe er gebouwd gaat worden, kunnen de woningen precies voldoen aan de individuele wensen van de deelnemers. Het fenomeen zelfbouw wordt steeds populairder in Nederland. Maandag 18 november besteedde de VPRO in Tegenlicht er uitgebreid aandacht aan. Ook de GSRO organiseerde de afgelopen maand een avond over collectief particulier Opdrachtgeverschap in Lent/Nijmegen.

Stephan Maussen van bureau BIEB illustreert de te nemen stappen in het planproces bij CPO-projecten vanuit de bewonerskant. Bureau BIEB begeleidt mensen die samen met toekomstige buren hun eigen woonhuizen willen bouwen. Zo ondersteunde  bureau BIEB de bewonersvereniging BONapart bij het realiseren van ‘t Nijland, een kleinschalige woonbuurt in het Nijmeegse Oosterhout. Hier worden voor het einde van het jaar veertien woningen gerealiseerd die divers van aard zijn: tweekappers, vrijstaand geschakelde en vrijstaande woningen op ruime kavels.

Bij bouwen in eigen beheer wordt allereerst een kopersvereniging opgericht. Deze vereniging fungeert als rechtspersoon en neemt de belangrijke beslissingen zoals het kiezen van een architect en aannemer, en vraagt uiteindelijk de bouwvergunning aan.

Het voordeel van CPO is dat gebouwd wordt tegen kostprijs. Er zit geen projectontwikkelaar tussen die eigen kosten inbrengt Deelnemers profiteren van het schaalvoordeel van een gezamenlijke ontwikkeling. Bij de start worden heldere afspraken tussen de bewoners en met de gemeente gemaakt waaraan iedereen zich tijdens het gehele traject moet houden. Dat is bedoeld om tussentijds afhaken te voorkomen. Overigens is er in het traject ruimte voor individueel vormgegeven woningen. De duur van een CPO traject bedraagt ongeveer twee à tweeëneenhalf jaar; één tot anderhalf jaar voor het ontwerpen van de woning en één jaar voor de bouw van de woning. De ervaring van bureau BIEB is dat de termijnen voor particulieren te overzien moeten zijn.

Andries Geerse van het bureau We love the city schetst de ontwikkelingen bij het (C)PO project ‘Plant je Vlag’ in de Vossenpels in Nijmegen. In dit project nam de gemeente Nijmegen het initiatief tot het bouwen in eigen beheer voor particulieren. Reden is dat de Nijmeegse Waalsprong met een gemeentelijke grondexploitatie zich, net als veel andere VINEX-projecten, in zwaar weer bevindt. Voor het gebied is een nieuwe ontwikkelstrategie nodig in combinatie met vernieuwende woonconcepten.

Bij het project Plant je Vlag ligt de nadruk op het individueel bouwen van de woning in eigen beheer. In de Vossenpels is een gebied aangewezen waar op ca. 200 kavels deze individuele initiatieven een plek kunnen krijgen. Uit de grote belangstelling bleek dat het project inspeelt op een behoefte die leeft onder veel inwoners van Nijmegen.
Hierop is gestart met het opstellen van het bestemmingsplan. Gedurende het planproces hebben verschillende inwoners hun ideeën geuit over hun gewenste toekomst in de Vossenpels; een kantoor aan huis, een kleine werkplaats, een theehuis of een Bed & Breakfast. Een globaal bestemmingsplan met een beperkt aantal regels over o.a. bouwhoogte en maximaal bebouwingspercentage faciliteert de sterk uiteenlopende wensen. Het grootste gedeelte van het gebied heeft een bestemming ‘Gemengde Doeleinden’ gekregen.

Daarmee is het gebied niet ‘welstandsvrij’ verklaard. Toekomstige bewoners hebben behoefte aan regels waardoor zij verzekerd zijn van een bepaalde 'welstand', zeg maar kwaliteit in de woonomgeving.  Per woonbuurt worden nu regels opgesteld die passen bij de verschillende sferen in de woonbuurten.
De ontwikkeling van de Vossenpels is in volle gang en het is mogelijk voor toekomstige bewoners een kavel naar wens, in vorm en omvang, te bepalen. Daarna kunnen ze starten met het ontwerp en realisatie van hun woning. De gemeente ondersteunt in de te nemen stappen m.b.t. vergunningen en goedkeuringen.

Bureau's BIEB en We Love The City geven aan dat bouwen in eigen beheer een betekenisvolle trend is. Voordeel van gezamenlijk bouwen is dat reeds bij het ontwerpproces van woningen en verkaveling aan beheer na oplevering wordt nagedacht.

Bouwen in eigen beheer heeft de toekomst! 

Nieuw Kapitaal, eigendom is te openen
Bestuursrechter dwingt aantal woningen in Ede af

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 19 juni 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO