Ooit beweerde iemand in een obscure kroeg tegen mij dat de verleden tijd van bezitten bezatten was. Wij vulden die verleden tijd al heel aardig in, moet ik zeggen, maar toch knaagde aan mij lang de vraag hoe wij toch op het onderwerp van het bezit waren gekomen. Ik was toen tamelijk berooid, had nog een  onbevangen blik en beschikte over een opgeruimd karakter.

Op het materiële vlak ging veel aan mij voorbij. Toen laatst een student aan mij vroeg welke auto ik bezat (zie je wel!)keek ik hem verwonderd aan en zei dat ik er niet één had. Waarop hij verbaasd vroeg hoe dat nu wel kwam. Ik antwoordde dat ik wel auto's had zien rondrijden maar dat bij mij nooit de gedachte was opgekomen zelf een rijbewijs te gaan halen en achter het stuur plaats te nemen. Mijn relatie met bezit is dus ietwat vreemd. Behalve overigens als het om moeilijke Duitse boeken gaat. Die schaf ik graag aan. Maar ik dwaal af. De conversatie was op bezit gekomen door een alle kanten uitschaatsend twistgesprek over Karl Marx, kapitalisme en de heersende klasse. 

We wisten echt niet waar we het over hadden en ik schaam me nog steeds dood over deze episode. Maar toch, deze van oorsprong Duitse filosoof is enige tijd uit de gratie geweest maar maakt nu een opmerkelijke revival door. Je kunt het weer over Marx hebben zonder meewarig te worden aangekeken en dat zal zonder enige twijfel de reden zijn dat ik de laatste tijd vaak terugkijk op dat gesprek in de kroeg. Het ging eigenlijk nergens over, maar het was heerlijk om gewoon grootse weinig verplichtende standpunten in te nemen, je door niets en niemand te laten hinderen.


b2ap3_thumbnail_kkn7.jpg

En toen belde Henk. U moet weten, wij kennen elkaar al dertig jaar, soms zien we elkaar even heel vaak en dan weer 10 jaar niet. Zo'n relatie dus. En Henk vroeg, zou jij het jubileumcongres van de GSRO kunnen toespreken. Nou schiet ik dan altijd wel even in de afhoudende reflex, ik geef het direct toe. Maar toen Henk eraan toevoegde dat het congres zou worden gehouden op, in mijn woorden, Kamp Koningsweg Noord te Arnhem was ik snel om.

Het heet nu Buitenplaats Koningsweg of zo, allemaal van die vermaledijde modernistische onzin, maar ik weet dat het er verduiveld mooi is. En ik had nog wel wat appeltjes met deze en gene te schillen. Want ik ken het terrein uit eigen ervaring. Ik heb het ooit gekocht, nou ja, dat is een veel te groot woord. Ooit was ik verkopende grondbezitter namens het Rijk en moest ik het Kamp met een ' ontwikkelprogramma' verkopen. Hellup! Ik herinner me vrij weinig van het verkoopproces. Wel dat we, Dienst Landelijk Gebied, veel moeite hadden om de juiste prijs te bepalen. En, ook niet onbelangrijk, hoe moest de prijs zich verhouden tot de kwaliteit. Zouden we voor een hogere kwaliteit concessies moeten doen aan de prijs? Of zou die hogere kwaliteit juist de prijs de hoogte in drijven? Netelige kwesties waarvoor een eigenaar zich gesteld ziet die wordt geacht zijn bezit af te stoten.

b2ap3_thumbnail_kkn3.jpg

Een vreemd soort eigenaar ben je dan. Ik zie ons nog door de gebouwen lopen, sommige met heel bijzondere plof plafonds, geloof ik en barakken met op het aanrecht lege en halfvolle bekers koffie. Alsof het leger daar overhaast was vertrokken. Onze voortreffelijke beherende projectleider liep er als een commandant rond. Hij had naast Koningsweg Noord ook nog de Zeven Provinciën in bezit. Ik bezocht de buitenplaats op een mooie zonnige dag. Ik genoot van de entourage, het groen en dacht gelijkertijd dat ik er nooit zou willen wonen. Immers, het wordt ooit weer vroeger donker, het wordt koud en minder druk op straat. En met die ogen bekeken boezemde de plek mij ook enige angst in. Het is geen plek, zeg maar, waar je voor je dochter een slaapfeestje zou houden. En nu, na al die jaren kom ik er terug. Is het verkocht, wat zijn de plannen, hoe ziet het eruit, wie is de eigenaar, wie voelt zich de eigenaar, hoe zit het met  de eigenaar die dit complex ooit bezat? Ach, het wordt vast een leuk weerzien. Over bezitten en bezatten gesproken, GSRO proficiat met je 65 jaar!!

Op 19 juni organiseert de GSRO een congres op de Buitenplaats Koningsweg. Ook niet leden zijn van harte welkom. Lees hier meer over het programma van 19 juni.