De Regendans van het Overlegmodel

De Regendans van het Overlegmodel

Zo nu en dan word ik uitgenodigd mee te denken over een probleem of een kans -of beide- die met een verleden, het heden en de toekomst van een plek te maken hebben. Onlangs was ik hiervoor in het verre oosten des lands waar het ondanks het buiige weer een stralende dag was. Een dag die helaas hoofdzakelijk binnen zou worden doorgebracht. Na een kort voorstel rondje -waar de introductie van mezelf als ‚ontdekkingsreiziger’ net zo zeer de wenkbrauwen deed fronsen als toen ik nog gewoon ‚beeldend kunstenaar’ was- bezochten we de lokatie die het onderwerp van deze oer-Hollandse dag zou zijn. Het gezelschap -zo’n twintig zielen groot- bestond uit de gebruikelijke ruimtevaarders zoals De Landschapsarchitect, de Erfgoed Mensch, een half peloton ambtenaren van gemeente en provincie en een Groen Mannetje dat over ons landschap waakt.

De andere helft vertegenwoordigde betrokken burgers, De Historicus maar werd vooral gedomineerd door Het Verenigingsleven. De onbenoemde en onuitgesproken zon waar omheen wij die dag allen -als planeten en meteorieten- zouden draaien was De Hoofdige Boer. Een verbeten, kettingrokende en zich permanent aan alles en iedereen ergerende figuur -bijzonder ongeliefd, zo bleek, bij de lokale bevolking- waarvan iedereen van alles moest maar die zelf helemaal niks wilde. Kortom; een bizar scenario met kleurrijke hoofdrolspelers en figuranten waarover ik omwille van de privacy en met oog op de toekomst van m’n eigen winkeltje verder niet in detail zal treden.

Waar ik het wél over hebben is de setting, het decor waarin zich deze bijeenkomst -net als vele anderen- zich afspeelde. Het is het decor van het Poldermodel, de overlegstructuur, de omgeving waarin het ‚er-samen-uitkomen’ zich voltrekt. Want hoeveel soortgelijke bijeenkomsten zullen er wekelijks in ons land plaats vinden in vrijwel identieke zalen en zaaltjes?

Want dat is waar we deze buiige dag in april in het verre oosten des lands door brachten. In een door een kunststof vouwwand met houtmotief van de rest afgescheiden zaaltje met schoonmetselwerk. Die ons door z’n gesloten toestand de hele dag zónder daglicht door liet brengen. Een ruimte met donkerbruin gebeitst houtwerk en tinnen sierborden aan de muur en schilderijen van jachttaferelen. Met gedekte tafels en met zwart imitatie leder bekleedde stoelen. En met -na een laatste interieur update geïnspireerd op woontijdschriften- zwarte vitrage en wandlampen met grote zwarte kappen. De schemerachtige en donkere omgeving en de onuitgesproken maar voortdurend voelbare spanning tussen De Hoofdige Boer en de rest van het gezelschap deed me denken aan de grimmige sfeer die heerste in het woonhuis van Don Corleone aan Lake Tahoe in deel twee van The Godfather.

Bij binnenkomst was er De Tafel met kannen koffie, kopjes en theeglazen op schoteltjes en per stuk verpakte koekjes en -tamelijk ongebruikelijk- een soort samovar die het theewater met regelmatig terugkerend geraas op de juiste temperatuur hield. ‚s Avond was er een opschep buffet met varkensvlees, sperziebonen, broccoli en gebakken aardappels. Aan een statafel in de hal, op donker projecttapijt, voerden we als gesprekleiders een kort overleg voordat De Wethouder zich op de hoogte kwam stellen van de resultaten van de dag. Dit deden we onder het toeziend oog van een verontrustend grote Laaf.

De rekwisieten van dit soort bijeenkomsten waar ruimschoots aanwezig; een beamer voor de onontbeerlijke powerpoint presentatie die -geheel tegen de traditie in- vlekkeloos en zonder verbindingsproblemen met de laptop verliep (niemand hoefde vanuit de zaal zich er mee te bemoeien of technische suggesties te opperen). Er waren flip-overs (3 stuks) en dikke stiften in de kleuren rood, blauw en groen om de uitkomsten van de verschillende werkgroepjes mee te noteren. In een hoek naast de entree stond een geopend aluminium koffertje waarin ik -aan het begin van de dag reeds- de niet te vermijden rol kalkpapier en de gele, roze, blauwe en groen Post-it blokken zag liggen. Hoewel ik de hele dag vervuld was van een zekere vrees voor het moment waarop de memoblokken zouden worden ingezet om ieders ideeën, suggesties en wanen te noteren en daarna te rubriceren bleven ze -om onduidelijke reden- in het aluminium koffertje liggen totdat de dag met een borrel werd afgesloten. Wel wierp ik -gezellig kletsend met de plattelands wethouder, Het Verenigingsleven en de nog immer verbeten Hoofdige Boer- een blik in het koffertje en was blij dat ondanks alle voorspelbare Polderoverleg ingrediënten mij het traditionele dansje met de gekleurde memobriefjes bespaard was gebleven.

Voetbal bepaalt grenzen en identiteit regio Oost
Voorbij de jaren dertig? Benut de ziel van onze wi...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 18 juli 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO