GSRO blog
In Arnhem ist uberhaupt nichts los!
'Nein" sagte die Frau lachend. 'Aber in Arnhem ist überhaupt nichts los. Ein Kleinstadt wie hundert andere. Sie werden enttäuscht sein'. Nein, wir fanden in Arnhem keine Sensationen (uit: 'Holland auf den ersten Blick' van Fred Wander 1972).
Afgelopen woensdag kwam de GSRO bloggers club bij elkaar in Arnhem. We spraken samenhangend en later ietwat onsamenhangender over de GSRO site en de manier om bezoekers naar de site te trekken. En zo werd het een vermakelijke avond, gedrenkt in alcohol en pretentieloos vermaak. We besloten het woord 'placemaking' in de GSRO bloggers site op te nemen.
Retour naar huis overdacht ik deze verandering en was er tevreden mee. Ruimtelijke ordening is wat stijfjes geworden en roept associaties op met een alles bedisselende ruimtelijk ordenaar die losjes met functies over het land strooit. En zo is ons vak al lang niet meer. Placemaking en storytelling bij elkaar opgeteld en gedeeld door twee, bedacht ik mij, dat zou een karakteristiek van ons vak kunnen zijn. In gedachten schreef ik al de meest verstrekkende blogs nieuwe stijl. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet!
Ik keerde in gedachten ook meerdere keren terug naar een warme voorjaarsavond in Groningen na een mooie bijeenkomst over stad, ommeland, bevolkingsontwikkeling, bedreigingen en noem maaar op. Bij het afsluitende etentje in de Korenbeurs op de kop van de Vismarkt werden we steeds overmoediger. Eén deelnemer aan het gesprek meldde plotsklaps dat hij recentelijk in Middlesbrough in Noord Engeland was geweest. En, nu moet gezegd, dat de naam van deze Engelse stad bij weinigen opwinding teweegbracht. We lieten de naam passeren achteloos tussen twee happen van het toetje door. Maar zijn toevoeging deed ons opschrikken, en..... Middlesbrough doet het heel goed, meldde de spreker krachtig. En hoe dat nou kwam? Dat kwam omdat deze stad zich afficheerde als ' the dullest town in the UK'.
Kijk, dat vind ik nou interessant. Dan heb je mijn onverdeelde belangstelling. En of die slogan nou ook bezoekers naar Mbrough lokte, vroegen wij arglistig. Jazeker, beaamde de spreker, de toeristen bussen waren niet aan te slepen! Want wie wil nu niet naar de dullest town in the UK! We stonden paf! Dit was iets geheel nieuws. Dit was placemaking avant la lettre, storytelling waarbij de fictie de non-fictie moeiteloos overvleugelde.
Kortom , placemaking klopt bij het GSRO aan de poort en is een mooie toevoeging in dit jaar van 65 jaar GSRO. En dan is uiteraard de vraag, hoe gaan we de komende 65 jaar in Oost NL vullen? Ik bedoel, ik heb echt niets tegen Arnhem, maar ik heb er ook niets mee. Zou deze stad kunnen worden voorzien van een krachtig nieuw verhaal, met een wervend effect op de doelgroep 'been there and done that' ?
Ik las onlangs een prachtig boek over Karl Marx, ' Love and Capital' en begreep daaruit dat deze revolutionair geregeld logeerde in Zaltbommel. Was Marx ooit gelijktijdig in Zaltbommel met Nescio, onze chroniqueur van het NL landschap die op zijn reizen geregeld de Waal kruiste? Nee, dat is niet waarschijnlijk, omdat Marx zijn sterfjaar bijna samenvalt met het geboortejaar van Nescio. Maar toch, de gedachte!
En zo, voorzag ik het GSRO van een mooie nieuwe agenda voor dit jubileumjaar. We gaan de topografie van Oost NL verrijken met literaire, historische geschiedenissen, trekken ons niets aan van de waarheid en de werkelijkheid, we fantaseren er schaamteloos op los en schampen nu en dan even langs de waarheid. Karl Marx was in Zaltbommel, echt waar!
Reacties