Maarten de Vletter

Stedenbouwkundig & architectonisch ontwerper, projectleider, docent.

Een Nimbus voor St Steven

Een Nimbus voor St Steven

Het silhouet van Nijmegen heeft een intrigerende aanvulling gekregen. Martin Paul Neys van Hoogte Twee Architecten heeft 116 sociale huurappartementen weten onder te brengen in een hoge, slanke toren. De toren is een erg eenvoudig van opzet, maar met slim nadenken over materialisering en details is het een interessante verschijning geworden die de stad naast de Stevenstoren een nieuw icoon geeft.

Het gaat om sociale woningbouw dus de budgetten zijn niet ruim, maar dat is voor Neys nu juist een voordeel: "Je moet precies weten wat essentieel is om te bereiken wat je wilt en dát moet je in het hele proces helder voor ogen houden en als een tijger zijn jong, verdedigen. Het zet jezelf op scherp, het zet het ontwerpproces op scherp, daar wordt het resultaat alleen maar beter van."

De hoofdopzet van het gebouw is doodsimpel: een toren van 23 verdiepingen met vier appartementen per laag, en een galerijflat van vijf verdiepingen. Alles in een snaarstrak stramien. Tóch is er een hoge beeldende kwaliteit bereikt. De gouden greep zit ‘m natuurlijk in het gebruik van die twee radicaal verschillende gevel afwerkingen: het metselwerk en een aluminium composiet gevelplaat. Het metselwerk sluit aan bij de baksteen traditie van Nijmegen, ambachtelijk, vertrouwd, geschiedenis. De aluminium plaat is hyper moderne hightech. Dat contrast vind Neys wel leuk: Je wilt actuele, eigentijdse architectuur maken, maar je zoekt ook naar verbindingen met het verleden. Je probeert je gebouw te laten aarden in deze stad met haar geschiedenis, op deze plaats waar een wond moest worden geheeld."

Er zit leven in de gevel. Er wordt een spel gespeeld met de grootte van de raamopeningen. De diepte waarmee de kozijnen in de gevel gezet zijn, varieert, ook de gevelplaten zijn in verschillende diktes uitgevoerd, de maten van de platen en van de ramen variëren. En natuurlijk zijn er de kleurcontrasten. Met heel eenvoudige middelen komt het gebouw tot leven. Het is een spel met licht en schaduw. De gevel glinstert elk ogenblik van de dag op een andere manier. Het radicale verschil tussen de materialen zorgt er voor dat de toren slanker oogt dan ie is, omdat er steeds twee compleet verschillende zijden zichtbaar zijn. Dit werkt erg goed, vanuit elke hoek van de stad is Nimbus steeds een levendige verschijning.

Een van de uitgangspunten van het plan was dat er weer een levende straatwand langs de weg zou zijn. Daarom is hier de galerij gelegd. Maar dat is ook de zonkant waar de mensen buiten willen zitten. De galerij is daarom een flink stuk van de gevel af gelegd zodat voor de woningen ruimte ontstaat. Het is niet duidelijk of dat privé of openbaar is, een tussenruimte die ieder naar eigen inzicht kan gebruiken. Tussen die ruimtes zitten openingen met plantenbakken. Het ziet er nu al goed uit, over een jaar of twee zijn dit groene schachten waarin vogels nestelen en duizend bloemen bloeien. 
 
Talis en Hoogte Twee Architecten wilden experimenteren met de Europese aanbesteding die binnenkort verplicht zou worden. Het kleine architecten bureau is een samenwerking aangegaan met een ingenieursbureau zodat ze aan de eisen van bedrijfsgrootte, omzet en ervaring voldeden. De aanbieding die Hoogte Twee Architecten zo kon doen was sterk gericht op wat de locatie vraagt. Mede daarom hebben zij het vertrouwen van Talis gekregen. Niemand zal daar rouwig om zijn, het project is in alle opzichten geslaagd. Het wordt bewoond door jongeren die binnenkort misschien wel starters zullen zijn. Door tijdelijke huurcontracten aan te gaan kon een doelgroep worden bediend die langs de normale weg nooit aan de bak was gekomen: jongeren, net afgestudeerde studenten, zij die over vijf jaar een start van hun carrière gemaakt zullen hebben, op basis waarvan ze ruimer zullen willen gaan wonen.

De beëindiging is weer zo’n simpele ingreep met veel effect. De gevel aan de ene kant een stukje hoger opmetselen en de installatieruimte een beetje schuin maken in de andere richting: de domme doos die je op zoveel gebouwen ziet zitten is verdwenen en er is een zeer welsprekende beëindiging bereikt die van elke afstand uitstekend werkt. Kwaliteit hoeft geen geld te kosten!

 

Zef Hemel, huilie, huilie en de NL metropool
Putten

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 12 november 2019

Excursies

70 Jaar GSRO

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO