GSRO bijeenkomst Deventer - De IJsselbiënnale. 12 maart 2014

Op 12 maart organiseert GSRO een bijeenkomst in het Kunstenlab in Deventer. Op deze avond staat inhoudelijk de IJsselbiënnale centraal. De IJsselbiënnale is een initiatief van het Kunstenlab Deventer. Mieke Conijn, directeur Kunstenlab zal op deze GSRO-avond het initiatief nader toelichten. 

De IJsselbiënnale is een eigentijds initiatief. Financiering komt tot stand door draagvlak vanuit bij het programma betrokken partijen. Partners en toekomstige partners committeren zich voor bepaalde delen van het proces en de realisatie. De GSRO nodigt daarom deze avond iedereen van harte uit om mee te denken over de mogelijkheden die op deze wijze ten behoeve van de IJsselbiënnale kunnen worden gerealiseerd.

Zowel leden als niet leden van de GSRO zijn welkom deze bij te wonen. Niet-leden melden zich voor deze avond aan als introduce. Zij onderaan deze pagina voor info over de praktische zaken en over de wijze van opgeven.

Programma:
18.30 -19.30 uur: Inloop met een broodje en netwerk-moment. Tevens mogelijkheid om de lopende tentoonstelling ‘Watching (over) me’ te bezoeken.
19.30-20.00 uur: Algemene ledenvergadering GSRO (niet-leden zijn voor dit onderdeel ook welkom maar kunnen desgewenst ook de open tentoonstelling bezoeken)
20.00-21.30 uur: De IJsselbiënnale, toelichting Mieke Conijn, directeur Kunstenlab, inclusief discussie en meedenk-sessie.
21.30 uur: Borrel

Wat is de IJsselbiënnale?
Deventer - IJssel verbindend element - Frans SchouwenburgDe IJsselbiënnale is een tweejaarlijks evenement met beeldende kunst in de openbare ruimte waardoor de beleving van de IJssel en daarmee ook specifiek de beleving van Oost Nederland op de kaart wordt gezet. In de zomer van 2015 vindt de eerste editie van de IJsselbiënnale plaats van Zutphen tot Zwolle. In 2017 wordt de IJsselbiënnale vervolgd met het traject Doesburg – Kampen.

De IJsselbiënnale benut die kwaliteiten van de rivier en haar uiterwaarden door middel van een route van 30 werken, gemaakt door kunstenaars uit binnen- en buitenland, die een gezicht geven aan de identiteit van het gebied. Zo ontstaat er een unieke kunstroute met een internationale uitstraling, ingebed in een regionale context met belangrijke inhoudelijke partners (onder meer Beeldenpark Anningahof, Museum de Fundatie, Het Nijenhuis, Museum Kröller-Müller, CODA).

Met deze grote internationale kunstroute, die het prachtige rivierlandschap van de IJsselvallei (en haar Hanzesteden) voor binnen- en buitenlands publiek in de schijnwerpers zet van juni t/m september, worden bezoekers verleidt tot een meerdaags verblijf. De IJsselbiënnale focust zich niet alleen op de rivier en haar uiterwaarden, maar smeedt ook verbindingen met het achterland en de (cultuurhistorische) identiteit van omringende steden en dorpen.

Discussie
In de discussiegedeelte van de GSRO avond staat de volgende vragen centraal:

1 - Welke andere argumenten zijn er vanuit de Ruimtelijke Ordening om extra publieksaandacht te vestigen op de IJsselvallei buiten de grote landschappelijke ontwikkelingen in het kader van Ruimte voor de Rivier en hoe kunnen die een plaats krijgen?

2 - Als nevenactiviteit van de IJsselbiënnale is een van de partners voornemens in 2015 het IJsselcongres te organiseren: een congres voor en door professionals op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, water(beheer) en planning. Welke thema’s moeten op dit congres de revue passeren en moeten worden doorgetrokken naar vraagstukken op het gebied van ontwerp en inrichting die specifiek de IJsselvallei betreffen? Welke thema’s vragen om verbinding?

3 - Welke actuele ‘IJssel’ opgaves moeten vanuit de invalshoeken ruimtelijke ontwikkeling, water, waterbeheer en planning in de IJsselbiënnale onder de aandacht worden gebracht? Of te wel: formuleer het inhoudelijke vertrekpunt van de opdracht aan een beeldend kunstenaar voor een site-specific werk. En op welke locatie zou zo’n kunstwerk het beste passen.

Een prima smaakmaker voor deze avond is de blog van Luuk Oost 'IJssel in de derde ruimte'.

Aanmelden
Aanmelden voor deelname aan deze avond, uiterlijk 10 maart per mail via Sonja Scholten. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag aangeven hoe laat je komt en of je een broodje mee eet.

Praktische informatie