Je buren kennen is zo gek nog niet.

Je buren kennen is zo gek nog niet.

“We moeten weer een ‘agenda stad’ hebben, want alleen als onze steden groeien kunnen we meetellen in de wereld economie”, was kort samengevat de strekking van een stuk dat ik onlangs via Twitter las in het Parool. Wat een onzin, dacht ik want waar aan voorbij wordt gegaan is dat de gemiddelde wereldstad inmiddels eerder 40 mln dan 1mln (grootte van Amsterdam) heeft en dit soort steden hun groei vooral danken aan de enorme toevloed van nieuwkomers, (economische) vluchtelingen zeg maar. 

Deze mensenmassa’s maken dat er in de woorden van moderne economen een substantiële markt is waar economische groei wordt aangejaagd door innovatie en vernieuwing. Er zijn immers altijd afnemers genoeg. Dat deze immense metropolen tegelijkertijd hun eigen problemen niet meer kunnen managen omdat juist daar de economische groei uiteindelijk slechts enkelen ten goede komt wordt simpelweg vergeten. Kijk maar eens naar Londen, waar de gewone sterveling niet meer betaalbaar kan wonen. 

Waarom wind ik me nu zo op over dit soort stellingen, uit de koker van wat heet ‘beleidsmakers’? Omdat het zo weinig blijk geeft van aandacht en zorg voor onze samenleving. Het zijn van die abstracte vluchten naar voren die verbloemen dat we niet weten hoe onze dagelijkse werkelijkheid vorm te geven. Maar ook omdat het voorbij gaat aan de enorme kansen en mogelijkheden die ons land biedt en dergelijke stellingen impliciet afzetten tegen gebieden, en daarmee mensen, die genoegen nemen met wat ze hebben en liever bouwen aan een menselijke omgeving. In onze cultuur leren we dat alles mooier, groter en beter moet. Ambitie wordt vertaald naar macho gedrag en als dat er niet is ben je maar een sul en niet interessant voor een wereld die langzaam aan steeds gekker wordt en doordraait.

Wat is er nou een mooiere ambitie om een samenleving na te streven waarin een ieder het naar zijn zin heeft, zijn kwaliteiten mag inzetten voor zichzelf en anderen - laten we zeggen de romantische beelden bij het eeuwige arcadische platteland waar we willen wonen en op vakantie gaan. Nog niet zo lang geleden trokken intellectuelen en creatievelingen de stad uit op zoek naar minder hectiek en vonden op het platteland de rust en de ruimte die ze nodig hadden. Natuurlijk trok ook een deel van hen dat niet, ze beseften plotsklaps dat je op het platteland ook moet werken om te leven en gingen terug naar de stad. Maar nog steeds als het even kan wordt er op grote schaal de stad uit gevlucht. b2ap3_thumbnail_Rust-en-Ruimte.jpg

Zo maar een plek in de Achterhoek?

Natuurlijk zijn er in Arcadië ook problemen. Niet alles is ideaal. Het mooie is echter dat je er ook kan werken, zeker in deze digitale maatschappij en in weerwil van alles zie je ook telkens weer mensen naar bijvoorbeeld de Achterhoek vertrekken. Zo biedt het platteland ruimte om naar een nieuwe moderne samenleving te groeien, waar een nieuw evenwicht gevonden kan worden en groei staat voor ontwikkeling en waar ruimte is voor nieuwe ideeën en innovatie.  Een blauwdruk vooraf is er niet, maar vraag je zelf af wat jij bij zou kunnen dragen en er gaan hier werelden voor je open. 

Fiets maar eens met me mee hier langs de dijk richting Duitsland, even de grens over of de Achterhoek in. Heel veel voormalige agrarische gebouwen zijn tegenwoordig woonstede van mensen die de stad voor gezien houden. Je terugtrekken uit de hectiek van de stad is geen romantisch ideaal meer, maar een werkelijkheid voor velen die nog steeds - en dat is een verschil met nog geen vijftig jaar terug - hun boterham verdienen in een globale economie. Telefoon en Internet en een goede weg- en railinfrastructuur hebben hun werk gedaan.

Het is al weer jaren geleden dat ik samen met een aantal beleidsmakers in Hoogvliet/Rotterdam de Dag van het (Wijk)beheer heb georganiseerd en waarop waarop ik tot ieders verbazing het dorp, de campingbeheerder, een beheerder van een plattelandsgemeente etc. uitnodigde om hun ervaringen te delen. Ervaringen waarvan wij van leerden hoe we in de grote stad (onze probleem wijken) beter konden organiseren. Kort samen gevat was hun ervaringsregel: zorg voor onderlinge verbondenheid, zorg dat de buren van elkaar weten wie ze zijn. 

Ook in het dorp is men gesteld op privacy, maar wordt ’noaberplicht’ gevoeld als een essentiële voorwaarde voor het behoud van een leefbare samenleving. Dit gevoel van verbondenheid wordt in de supergrote stad gemist en maakt dat ‘superstad’ uiteindelijk aan het eigen betrekkelijke succes ten ondergaan. Stop daarom met het idealiseren en het propaganda maken voor de superstad. De toekomst is aan het moderne, kleinschalige, innovatieve en betaalbare rustige Nederland. 


 
 
Het verhaal van mejuffrouw Viëtor: hoe Dieren een ...
Programma congres Oostwaarts!

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 18 augustus 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO