Inmiddels bestaat alweer een goede tien jaar RuimtelijkePlannen.nl, de landelijke voorziening waarop (onder meer) alle bestemmingsplannen in Nederland in te zien zijn. Naar mijn idee het beste voorbeeld dat technologische ontwikkelingen ook niet voorbij gaan aan RO-land. Het is immers nog niet eens zo lang geleden dat bestemmingsplannen hoofdzakelijk papieren stukken waren, met plankaarten die op ambachtelijke wijze werden getekend en ingekleurd werden met verf en penseel en heuse typekamers die toelichtingen uitwerkten. We zijn tegenwoordig ook al zo ver dat heel Nederland zo’n beetje gevuld is: De kaart is vrijwel volledig bedekt met een zee van blauwe puntjes. De regeltjesmakers kunnen opgelucht ademhalen en weer rustig gaan slapen, in vrijwel het hele land is alles omtrent het bouwen en gebruiken van de ruimte inmiddels keurig geregeld, althans zo lijkt het. 

De Ruimtelijke Plannen-site biedt naar mijn idee ook tal van nieuwe mogelijkheden. Dit besef groeide bij mij na een bezoek van de Ruimtemakers Oost (GSRO) aan het kantoor van het Kadaster in Arnhem. Het was een leerzame avond, want al snel realiseerde ik me dat ik niet volledig op de hoogte was van wat het Kadaster allemaal doet. Natuurlijk: ze zijn bekend van de kadastrale kaarten, maar daarnaast beheren ze nog tal van registraties, waaronder topografische informatie (BRT en BGT) en de gemeentelijke basisadministraties (BAG). Interessanter nog vond ik dat het Kadaster nadrukkelijk ook een kennisinstituut is en dat het heel veel informatie levert, juist ook door registraties aan elkaar te koppelen en hier interessante gegevens uit te destilleren.

En nu komen we weer bij de bestemmingsplannen die op RP.nl staan, want zijn er niet ook heel veel interessante toepassingen te bedenken als je de informatie die in bestemmingsplannen staat gaat koppelen aan en vergelijken met al die andere informatie? Naar mijn idee zeker. Het meest voor de hand ligt dat wij als makers van bestemmingsplannen veel meer informatie uit de Kadaster-registraties kunnen gaan halen om de kwaliteit van onze plannen te verbeteren. Ik denk aan software waarmee je je plan kan gaan ‘testdraaien’: Door enkele slimme zoekopdrachten te geven kun je op die manier snel mogelijke fouten of inconsistenties vinden. Bijvoorbeeld plekken waar een bouwvlak getekend is en waar geen gebouw is, of juist andersom.

De toepassingen zouden naar mijn idee ook nog veel verder kunnen gaan. Wellicht zouden projectontwikkelaars software kunnen maken om gericht op zoek te gaan naar kansrijke ontwikkelingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld locaties die nog niet bebouwd zijn maar waar al wel sprake is van een kansrijke bestemming. Of bijvoorbeeld locaties waar functies als detailhandel of recreatie op grond van het bestemmingsplan wel zouden mogen, maar waar dat momenteel nog niet plaatsvindt. En zo kun je nog wel meer verzinnen. De mogelijkheden zijn volgens mij bijna eindeloos. Door het slim toepassen van de huidige technische mogelijkheden zou je volgens op heel veel vlakken winst kunnen boeken. Het lijkt me zeer interessant om dit eens verder uit te zoeken.