Reuring is het woord dat ervoor is. Opwinding, feest, mensen massa’s, druk bezig met van alles en nog wat. Het doet er niets toe wat het is, als we maar druk zijn en als het maar geld oplevert. Natuurlijk ben ik ook voor reuring, overal! Zoveel mogelijk! Opwinding! Wie wil dat nu niet? Maar ik word er ook wel een beetje moe van: nergens kan ik heen zonder aan mijn tas getrokken te worden, ik móet meedoen. Nergens nog kan ik onopgemerkt voorbij lopen. Elke plek wordt opgetuigd met de gekste reuring-machinerie.

De stad lijkt wel een sinaasappelpers waar iedereen tot de laatste druppel uitgeknepen moet worden. Overal en steeds maar weer. Zelfs op de Oversteek mag je niet gewoon naar de overkant, maar het moet een ‘prettige verblijfsplek’ zijn. Als we het hebben over de Vasim of de Honig: reuring zal er zijn!! De nieuwe Lentse Kade: Reuring! Vorige week zaterdag hadden we het over de Waalkade en natuurlijk is het daar helemaal: RReurrringg! En de god met de R mag natuurlijk niet verdwijnen van het Kelfkensbos, of uit de Burchtstraat, of van de Markt, de Mariekenstraat, Mariënburg of plein 44.

Zou de stad ook overspannen kunnen worden? Als we overal reuring maken lukt het misschien wel nergens. Dan hoor je overal in de stad alleen maar gesputter van vastlopende reuringmachientjes, die nog net geluid kunnen maken van het laatste druppeltje brandstof dat ze uit vermoeide toeristen en moegebeukte Nijmegenaren weten te persen.

Vorige week zaterdag werden in het Casino (dat is al een tijdje zo’n haperende reuring machine!) plannen voor de Waalkade gelanceerd. Het waren de resultaten van een reeks zeer geanimeerde workshops. Er werden maquettes gebouwd van Waalstrandzand en gejutte materialen, tekeningen gemaakt van alles wat we ons op een kade voor kunnen stellen, vellen volgepend met ideeën. “Ik heb alleen maar blije mensen gezien vandaag”, sprak projectleider Sandra Stoffels.

Zo was het, een blije dag in het roerige leven van de Waalkade! Maar is er ook een overkoepelend idee, iets wat al deze ideetjes met elkaar verbinden kan? Iets wat ons een beetje rust kan geven? Alle plannetjes samen moeten immers een kade maken die vorm heeft.