Sofia Opfer

Nunspeet

Nunspeet
Muzikale bakfietsen, bescheiden villa’s en een gratis oliebol; een portret van Nunspeet.

Er zijn twee manieren om met de trein van Arnhem naar Nunspeet te reizen: via Utrecht of via Zwolle. In beide gevallen ga je met een grote boog om de Veluwe heen; linksom of rechtsom, het scheelt maar tien minuten. Om een beetje in een vakantiestemming te komen kies ik de Overijsselse route; het traject naar Utrecht leg ik al vaak genoeg af.

Als ik in Nunspeet uit de trein stap, word ik begroet door een uitbundige boslucht. Aan de zuidzijde van het spoor ligt het dorp, en aan de noordzijde begint de Veluwe met een golfbaan, vakantieparken en een uitzichttoren. In 1863 werd de treinverbinding tussen Amersfoort en Zwolle aangelegd en kreeg Nunspeet een eigen station. Sindsdien is het een populair vakantieoord. Honderd jaar geleden wemelde het hier al van de hotels, vakantieoorden en campings.

Bij de snackbar op het stationsplein vraag ik of ik even van het toilet gebruik mag maken. Nog voor ik mijn zin heb afgemaakt antwoorde de jongen achter de balie dat het geen probleem is. Ik hoef niets te betalen.

Vanaf het station loop ik over de Enkweg. Hier lagen vroeger de akkers. Nunspeet heeft een armoedig verleden als enkdorp waar kleine boeren en landarbeiders in plaggenhutten woonden. Nu staat er op de enk een bescheiden villawijk. Op een wit huis met een donker pannendak prijkt een gevelsteen; geen leeuw of arend, maar een kever siert de gevel. Een oude man met pet fietst voorbij. Hij steekt zijn arm ver uit voordat hij rechts afslaat.

Verder naar het oosten, in een nette jaren 60 rijtjehuizenwijk, vindt de opening plaats van het vernieuwde winkelcentrum de Binnenhof. Boven de nieuwe supermarkt zijn luxe seniorenappartementen gebouwd met mooie balkons en een ruimte voor scootmobiels in de entreehal. De opening van het gebouw wordt groots aangepakt; er zijn springkussens en een draaimolen, live muziek en een kleedjesmarkt. Er zijn opa’s en oma’s, moeders met rokken en moeders met broeken en vooral heel veel kinderen. Iedereen mag één gratis oliebol afhalen bij de gebakskraam.

Ik wandel verder richting de provinciale weg naar Elburg, in de richting van de middelbare school. Er fietsen twee meiden en een jongen langs. De jongen zit op zo’n bakfiets waar hippe stedelingen hun kinderen mee transporteren. Hij heeft een flinke geluidsinstallatie in de bak gemonteerd, waar vrolijke popmuziek uit klinkt.

Ik steek de provinciale weg over en neem de Molenweg langs een verzorgingshuis, woonboerderijen en bungalows met borden ‘privéterrein verboden toegang’. Na een poosje loop ik door de weilanden met koeien en een cyperse kater, aan het eind de beloofde molen.Tegen de horizon ligt een camping.

Ik wandel terug naar het centrum langs een bloemkoolwijk waar heel veel kinderen buiten aan het voetballen zijn. Het marktplein is recentelijk vernieuwd. Ze hebben een afwisselende gevelwand gemaakt en een fontein aangelegd. Het was altijd een grote volle parkeerplaats, nu is het vooral groot en leeg. Het plein vraagt om terrasjes en marktkramen, misschien een paar bomen. Langs de Stationslaan wordt gebouwd aan een nieuw museum over de geschiedenis van de Noord Veluwe, zodat de toeristen zich ook bij slecht weer kunnen vermaken. Ik heb net de trein gemist, ik loop nog een rondje.

Plannen doen we met elkaar
Arnhem voorbeeld op RUIMTEVOLK Expeditie 2013

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 18 juli 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO