GSRO blog
Verboden te spelen

Laatst bezocht ik een vriendin in Kleve. Zij liet mij de nieuwe campus van de Hochschule Rhein-Waal zien. Niet om op te scheppen, maar om haar afschuw te delen over de monotone, functionele bebouwing en de grootschalige openbare ruimte ertussen: kaal en stenig. Gemütlich is inderdaad anders. Waar ik me vooral over verbaasde was het kunstwerk bij de kantine. Het sculptuur heet ‘Der Schattenwerfer’ en is gemaakt door de Berlijnse kunstenaar Raimund Kummer. Het is een meters hoog raster in de vorm van een brein, gemaakt van vrolijk groen kunststof met afgeronde hoeken. De open, organische vorm verwijst naar de natuurwetenschappen die op de campus onderwezen worden en is tegelijkertijd een pleidooi voor openheid in denken. Er staat een bordje voor: ‘Klettern verboten’
Wat gemeen om zo’n uitnodigend klimrek in de openbare ruimte te zetten om vervolgens te verbieden er op te spelen. Mijn vriendin vertelde dat haar dochters van twee en vier meteen op het kunstwerk afrenden om er in te gaan klimmen. Het kostte haar grote moeite ze er af te houden. Het is verleidelijk om dit af te doen als Duitse strengheid, maar in Nederland staan ook verboden spelaanleidingen.
Bij de inrichting van de openbare ruimte spelen allerlei factoren een rol: Veiligheidsvoorschriften, welstandsnota’s, kunstcommissies, beheerplannen et cetera. Toch zou volgens mij het gebruik van de openbare ruimte voorop moeten staan. Dat geldt wat mij betreft ook voor kunst. Kunst in de openbare ruimte moet niet alleen gezien worden als voer voor de geest, maar vooral ook als spelaanleiding.