Jaarexcursie Groningen | 2016

groningenGroningen - vrijdag 24 juni 2016

“Ain Pronkjewail in golden raand”
Voor de Groningers onder u geen onbekende tekst, maar voor de “Hollanders” vergt dit enige uitleg: Sinds jaar en dag is de stad Groningen er van overtuigd, dat zij alleen (als Pronkjuweel) kan functioneren dankzij de aanwezigheid van een goed georganiseerd ruim buitengebied (de gouden rand om de stad). Kortom: we gaan naar Stad en Ommeland.

 Groningen, Stad en Ommeland. Het programma van de jaarexcursie is inmiddels rond, zodat we u daar nu meer over kan vertellen. U wordt hierbij van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de excursie.

De provincie Groningen komt vaak negatief in het nieuws: De aardbevingen, die het vastgoed van menigeen bedreigen, de hoge werkloosheid, de uitzichtsloosheid van het bestaan. Het is tijd om enig tegengewicht te bieden. Daarom gaan we met eigen ogen enkele ontwikkelingen bekijken, die het aanzien meer dan waard zijn.

Vanuit Arnhem gaan we eerst met de bus naar het station van Zwolle. Daar zullen we de mensen oppikken, die gekozen hebben voor deze vertrekplek. Daarna zal de bus ons leiden naar het Ommeland, te weten: Harkstede. Deze plaats ten oosten van de stad ligt centraal in “Meerstad”. Hier krijgen we een toelichting op de ontwikkelingen. Daarna zullen we (als het weer meezit) op de fiets stappen en kunnen zien hoe ruim hier gewoond kan worden voor een schappelijke prijs rond een grote plas water. Tijdens de fietstocht is het niet denkbeeldig, dat de gedachte bij u opkomt “zo wil ik ook wel wonen”. Welnu, dat kan, want er zijn nog kavels beschikbaar. Beschouw de fietstocht daarom als een eerste oriëntatie op een andere manier van wonen.

Na het bezoek aan Meerstad gaan we naar de Stad om de lunch te nuttigen in Brasserie Het Paleis aan het Boterdiep..

Na de lunch brengen we een bezoek aan het “Open Lab Ebbinge”, gevestigd in een voormalig laboratorium. Wat we daar te horen en te zien krijgen houden we nog even onder de pet anders is de verrassing er af.

Vanaf het Open Lab lopen we naar het centrum voor het diner in Grand Café Groningen aan het Gedempte Zuiderdiep. Misschien, dat er nog enige mogelijkheid is om op eigen gelegenheid bepaalde plekken te bezoeken, maar dat is nu nog niet te zeggen. De praktijk leert immers, dat we als groep onze tijd wel nodig hebben.

Uiterlijk om 20.00 uur aanvaarden we de terugtocht, zodat we net voor tienen weer in Arnhem zijn.\

Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)

7.45 uur:    Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
8.00 uur:    Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
9.00 uur:    Oppikken mensen bij station Zwolle;
10.30 uur:    Aankomst Harkstede;
13.00 uur:    Lunch bij Brasserie Het Paleis aan het Boterdiep in de stad Groningen;
14.30 uur:    Bezoek “Open Lab”;
18.00 uur:    Aankomst bij Grand Café Groningen aan het Gedempte Zuiderdiep voor het diner;
20.00 uur:    Vertrek naar Arnhem;
21.59 uur:    Aankomst Arnhem

Kosten

Het overgrote deel van de excursie wordt door de GSRO betaald. We vragen u alleen een beperkte eigen bijdrage. Deze is voor dit jaar vastgesteld op € 20,-- per persoon. Voor niet-leden en introducés bedragen de kosten € 40,--. Drankjes zijn voor eigen rekening.
Onze penningmeester zou het op prijs stellen wanneer u direct bij opgave het verschuldigde bedrag overmaakt op rekening 989374 ten name van GSRO, onder vermelding van “Jaarexcursie 2016” en uw naam. In uiterste gevallen kan er nog in de bus betaald worden, maar dat heeft niet onze voorkeur.

Aanmelden

Aanmelden kan tot uiterlijk 1 week voor de excursie (dus tot uiterlijk 17 juni 2016). Er kunnen maximaal 40 personen in de bus vervoerd worden. Een vroege aanmelding verzekert u van een plekje. U kunt zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Geef aub bij aanmelding aan of u vanuit Zwolle wenst te vertrekken, want dan weten we dat wanneer de bus uit Arnhem vertrekt.

Vragen?

Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u terecht bij Henk Jense. Het liefst per email.

 

Excursies

Het Ruhrgebied

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO