Wouter Swam

Alumnus Ruimtelijke Ordening & Planologie en Contactfunctionaris bij de Gemeente Berkelland. Schrijf voornamelijk blogs over de regio's Achterhoek en Twente in het kader van leefbaarheid, wonen, voorzieningen en bewonersparticipatie. Daarnaast schrijf ik over onderwerpen in de ruimtelijke ordening die mij aanspreken, zoals bijvoorbeeld architectuur en woningbouw.

Hoezo "Krimpregio Achterhoek is onaantrekkelijk"?

Hoezo "Krimpregio Achterhoek is onaantrekkelijk"?

De Achterhoek krijgt het zo nu en dan te verduren in de (landelijke) media. De ingetreden bevolkingskrimp en de dalende werkgelegenheidscijfers liegen er niet om, zo zullen statistici denken. Het zal allemaal vast en zeker kloppen, maar als inwoners van de Achterhoek zijn we wel trots op onze buurt, onze woonplaats en onze afkomst. Trots op de Achterhoek.

Werkgelegenheid is zeker een elementaire factor voor behoud van inwoners. Daalt de werkgelegenheid in een regio, dan neemt het aantal inwoners in diezelfde regio zo goed als zeker af. Een logisch fenomeen. Ga bij jezelf eens te rade hoe ver of hoe lang je bereid bent te reizen op een werkdag. In de Randstad (of in grote steden elders in Nederland) zullen veel stedelingen hoogstwaarschijnlijk binnen een kwartier reistijd op hun werkplek arriveren. Laat het een half uur zijn. Als Achterhoeker ben ik bereid verder en langer te reizen ten behoeve van werk. Graag keer ik na een werkdag weer terug naar de Achterhoek, naar mijn Eibergen. Veel Achterhoekers kunnen vast en zeker beamen dat de plaats waar ze opgegroeid zijn echt als thuis voelt. De typisch Achterhoekse gemoedelijke sfeer van ‘ons kent ons’ in je eigen woonomgeving voelt steeds weer als thuiskomen. De veelbesproken term Noaberschap is de juiste omschrijving hiervoor. Dat de Rijksoverheid de regio Achterhoek nu officieel als krimpregio heeft bestempeld, doet hier niets aan af.

Je thuisvoelen in een krimpregio. Inwoners van Zuid-Limburg, Noord-Oost Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en de Achterhoek weten hoe het voelt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de stempel ‘krimpregio’ niet direct bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van een regio. Het wonen in een krimpgebied zoals de Achterhoek heeft voor- en nadelen. Verhoudingsgewijs is het wonen in de Achterhoek aanzienlijk goedkoper dan in steden en dichtbevolkte regio’s. Echter zijn niet alle voorzieningen binnen Achterhoekse dorpen zomaar even binnen handbereik. Voor boodschappen, winkelen, een drankje op het terras of een avondje stappen is de Achterhoek zeker een mooie regio, maar voor een bioscoopbezoek of voor het kopen van een piano ben je hier niet aan het goede adres. Gelukkig heb je ook niet iedere dag een nieuwe piano nodig, dat scheelt weer. Daarnaast is de bioscoop duurder dan een avondje Netflix of Popcorntime met vrienden, familie, kennissen, een hapje, een drankje en een knus gezelschapsspel. 

 b2ap3_thumbnail_ThuismetGrolsch.jpg

In andere delen van Nederland zal men wellicht denken dat de Achterhoek enkel boeren als inwoners heeft. Boerse nuchterheid, oké! Dat kan ik begrijpen, al is het nuchtere tijdens feestjes in deze regio ver te zoeken. Ik zou zeggen: "Kom eens langs op een van onze gezellige drie- of vierdaagse kermisfeesten of breng een bezoek aan festivals zoals de alom bekende Zwarte Cross of Have A Nice Day Festival! Proef de Achterhoekse sfeer, leer de mensen kennen en wie weet ben je binnen no-time ook verknocht aan de Achterhoek".

De Achterhoek is uiterst gastvrij, mooi groen en landelijk gezien is het hier goedkoop wonen! Een eigen onderneming starten mag ook. De Achterhoekse gemeenschap zal het creëren van werkgelegenheid zeer zeker toejuichen, waardoor je je extra snel thuis zal voelen.

b2ap3_thumbnail_AchterhoekPresents-ZC-HAND.jpg

De eerder genoemde term Noaberschap uit zich in tal van initiatieven door en voor mensen met hart voor de Achterhoek. Via ECHT Achterhoek en Achterhoek 2020 pogen organisaties de Achterhoek op de kaart te zetten voor de gehele natie. Wij proberen deze regio tezamen aantrekkelijk te maken om er te komen en te blijven wonen, werken en recreëren. Nou vermeld ik dit in de ‘wij-vorm’, omdat ik volledig achter de positief geladen Achterhoekse initiatieven sta. ECHT Achterhoek is een campagne op initiatief van de Regio Achterhoek in samenwerking met een verscheidenheid aan Achterhoekse organisaties. Achterhoek 2020 is eveneens een initiatief vanuit de Regio Achterhoek. De Uitvoeringsagenda Achterhoek 2020 is een instrument binnen dit initiatief. Deze agenda bestaat uit een lijst met gerichte en flexibele projecten en activiteiten die de Achterhoek ten goede komen. Het mooie aan deze projecten en activiteiten is dat inwoners samen met ondernemers, overheden en lokale organisaties deze activiteiten en projecten uitvoeren. Of zoals we het in de Achterhoek zeggen: “D’RAN!”

Op deze vrijdag (27 maart) meldt dagblad De Gelderlander dat het Achterhoekse buitengebied eind 2016 van een glasvezelnetwerk voorzien is. Een groot aantal Achterhoekse woonplaatsen beschikt reeds over een glasvezelnetwerk. En 4G? Wij hebben het ook! Dit komt ten goede aan de werkgelegenheid en de daaraan gekoppelde kans op extra vestigers. Dus, verhuisplannen? Vergeet die 'onaantrekkelijke' Achterhoek niet!

b2ap3_thumbnail_Achterhoek-Uitzichten.jpg


Lange termijn Honigcomplex, wat is wijsheid?
Ruïne pornografie in Oost NL

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 21 augustus 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO