Parels langs de Overijsselse Vecht | 2014

Excursie Parels aan de Vecht  kvrijdag 13 juni 2014 - 8.15 tot 21.30 uur

De 2014 excursie vindt plaats op vrijdag 13 juni en het thema is Parels langs de Overijsselse Vecht. De Overijsselse Vecht behoort tot de mooiste rivieren van Nederland. Daarnaast fungeert het al meer dan 10 jaar als ruggengraat voor diverse uitingen van beeldende kunst. Tijdens de excursie worden de volgende plaatsen en locaties aangedaan: Anningahof, Dalfsen, Vilsteren en Ommen.

Het overgrote deel van de excursie wordt door de GSRO betaald. We vragen u alleen een beperkte eigen bijdrage. Ook niet-leden en introducés zijn van harte welkom om deel te nemen.

De Overijsselse Vecht behoort tot de mooiste rivieren van Nederland. Langs de Vecht zijn diverse plekken die een bezoek meer dan waard zijn. Al meer dan 10 jaar fungeert de Vecht als ruggengraat voor diverse uitingen van beeldende kunst (zie ook www.Kunstwegen.nl). Bijna op het eind van de Vecht ligt bij Zwolle de Anningahof. Daar wordt jaarlijks een beeldententoonstelling opgezet, die –zonder overdrijving- kan concurreren met die van Kröller-Müller. We hebben de eigenaar bereid gevonden om ons op deze ochtend te ontvangen. Hij zal het een en ander vertellen over het het beeldenpark en de ontwikkelingen in het kader van de Vechtcorridor.

Daarna proberen we zo dicht mogelijk langs de Vecht te blijven op weg naar Dalfsen. We kunnen daarbij het Waterfront in ontwikkeling vanuit de bus met eigen ogen aanschouwen. Net buiten Dalfsen zullen we de lunch gebruiken, vlak naast een kunstobject, dat deel uitmaakt van de Kunstwegen. Vervolgens rijden we door een betoverend landschap naar Vilsteren. We worden hier ontvangen door de rentmeester die vooral zal ingaan op de rol die het landgoed vandaag de dag speelt in de gemeenschap van Vilsteren. Onder zijn leiding zullen we ook een (korte) wandeling maken. Daarna rijden we door naar Ommen. Ommen is heel druk bezig om de stad weer aan de Vecht te krijgen. We krijgen uitleg van de projectleider, die dit omvangrijke proces aanstuurt.

Reisschema
8.15 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde)
- wees op tijd! -

Voor de lunch Anningahof
- Lunch te Dalfsen -
Daarna Vilsteren en Ommen
18.30 uur: diner
21.30 uur: Aankomst Arnhem

Kosten
Het overgrote deel van de excursie wordt door de GSRO betaald. We vragen u alleen een beperkte eigen bijdrage. Deze is voor dit jaar vastgesteld op € 30,-- per persoon. Voor niet-leden en introducés bedragen de kosten € 40,--. Drankjes zijn voor eigen rekening. U wordt verzocht direct bij opgave te betalen door overmaking van het bedrag op rekening 989374 ten name van GSRO, onder vermelding van “Jaarexcursie 2014” en uw naam.
Let op: 4 weken van te voren 100% terug, bij 2 weken 50% en bij 1 week 0%. Tenzij er natuurlijk sprake is van overmacht.

Aanmelden
Er kunnen maximaal 40 personen in de bus vervoerd worden. Een vroege aanmelding verzekert u van een plekje. U kunt zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook voor vragen kunt u bij hem per e-mail terecht.

Excursies

Het Ruhrgebied

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO