Regie is dood, leve de autonomie!

Regie is dood, leve de autonomie!

Op het Wooncongres 2013 (“Focus op verandering”) van de provincie Gelderland  vorige week was de wrijving tussen overheid en maatschappij pijnlijk waarneembaar. Sprekers Jan Rotmans en Rudy Stroink wonden er geen doekjes om. De “klant” bestaat niet meer en “regie voeren” is alleen nog maar aan de toneel- of filmwereld voorbehouden. Een zure boodschap voor de provincie die haar co-creatieve Omgevingsvisie bijna heeft afgerond. Zijn overheden in staat om het maatschappelijk verlangen naar autonomie, de “samenleving 3.0”, een plaats te geven?


Rotmans had de concept Omgevingsvisie nauwkeurig gelezen en wees met zijn vinger op de zere plekken. Hoe kan je tegelijk “richting geven” en “ruimte bieden”? Een paradox die vraagt om stoppen met plannen maken en faciliteren van de “Do-It-Yourself Society”, de maatschappij die in plaats van de overheid zelf aan gebiedsontwikkeling is gaan doen. De provincie zou in die gevallen als partner moeten optreden, vanuit een dienend leiderschap, maar absoluut niet als regisseur.

De concept Omgevingsvisie heeft volgens Rotmans een te hoog “knutselgehalte” waarbij onvoldoende rekening wordt gehouden met de kenmerken van de meer autonoom geworden maatschappij. Die is horizontaal, decentraal en handelt bottom-up. Rotmans concludeerde dat de samenleving aan het kantelen is en vroeg zich af of de provincie Gelderland mee kantelt in de huidige (organisatorische) systeemtransitie.

Stroink was het voor 80% met Rotmans eens. Hij zoomde in zijn verhaal echter meer in op de praktische kant van de nieuwe realiteit. Ruimte is volgens hem niet meer schaars, programma wel. Dit maakt een efficiënter ruimtegebruik mogelijk met intensivering van stedelijke functies en authentieke kwaliteit. “We gaan efficiënte steden maken”, hield Stroink het 300 koppige publiek voor, “en een nieuwe generatie van stedelijke ondernemers treedt aan.”.

Dat corporatie Volkshuisvesting met de transformatie van de wijk Klarendal tot  Arnhems “Modekwartier/100%XL” de Gouden Piramide heeft gewonnen (Stroink zat overigens in de jury) komt “omdat het een voorbeeld is van hoe het moet, samen mét een bescheidener rol van de overheid”. Tips met betrekking tot het failliete gemeentelijke verdienmodel had Stroink ook paraat. “Ophouden met verkopen, intensief managen van eigen bezit, geen PPS met marktpartijen, grondbeleid regionaal afstemmen en van éénmalig verdienen naar periodiek verdienen (erfpacht)”.

Hoe valt het voorgaande bij gastvrouw Josan Meijers, Gedeputeerde van de provincie Gelderland? Meijers antwoordt dat de meningen van Rotmans en Stroink verfrissend zijn: “Het beeld dat wordt voorgehouden is niet leuk, maar zet wel aan tot nadenken”. In haar inleiding onderkende ze al dat de groei voorbij is en “dat we met elkaar keuzes moeten maken, pijnlijke keuzes”.  Maar waar Meijers zegt “de klant centraal”, zegt Stroink “wie vandaag nog zegt: we gaan voor de klant bouwen, die sla ik persoonlijk neer”.

Waarschijnlijk bedoelen genoemde sprekers allemaal het beste, maar er zit her en der nog licht tussen de opvattingen. Loslaten is moeilijk voor overheden, wetenschappers kunnen  sommige opvattingen alleen “ex post” bewijzen en Stroink is het vak van projectontwikkelaar ook nog niet ontgroeid.

Hoe moeten we gelet op de laatste constateringen dan het maatschappelijk verlangen naar autonomie, wat algemeen werd onderkend, een plaats geven? Een goed begin is het WRR-rapport “Naar een lerende economie. Investeren in het verdienvermogen van Nederland”. Daarnaast bericht VNG Magazine dit weekend dat de VNG Denktank maatschappelijke initiatieven gaat omarmen. Een goed vervolg lijkt me als ik de ideeën lees, maar zoiets als een Denktank, dat lijkt wel veel op sturen van bovenaf, weinig bottom-up en dus al helemaal niet “Samenleving 3.0”.

Ik denk dat de autonome maatschappij de eventuele aanbevelingen van de Denktank wel zal overleven. In die zin van autonomie passen slechts aanbevelingen met betrekking tot een organisatorische transitie van de (lokale) overheid om goed om te gaan met de kantelende maatschappij. Institutionele organisaties passen daar volgens Rotmans eigenlijk niet meer bij. Een schone taak voor de VNG Denktank om een soort “dienend leiderschap” voor gemeenten te bedenken. Tja, we moeten ermee leren leven dat regie dood is en de autonomie leeft!

De cartoon bij dit blog is tijdens het Wooncongres gemaakt door Geert Gratama. Kijk hieronder verder naar een korte videoimpressie van het Wooncongres:

Regio Zwolle: Hanze of Moderne Devotie?
Plannen doen we met elkaar

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 18 augustus 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO