Stad ontmoet platteland

Stad ontmoet platteland

Keuring van jongvee, een demonstratie van landbouwwerktuigen, streekproducten, een klauterberg van stro, een presentatie van plattelandsverenigingen. Op 20 september was het weer Twentse Landdag in het Ledeboerpark in Enschede. Dit is bij uitstek de plek waar de prachtige relatie die deze stad heeft met haar buitengebied zichtbaar en beleefbaar is. 

Voor mijn eerste blog voor GSRO heb ik er voor gekozen om te schrijven over het meest dierbare stukje van de stad waar ik inmiddels ruim 25 jaar woon: het Abraham Ledeboerpark. Het park is vernoemd naar de textielindustrieel die het park door Wattez in 1880 heeft laten ontwerpen en aanleggen rondom een villa waarin de familie Ledeboer zelf woonde. Die villa is overigens afgebroken bij de schenking van het park aan de gemeente Enschede. Het is nu een stadspark dat de overgang markeert van stedelijk gebied naar het buitengebied. Als je vanaf de Hengelosestraat, een drukke provinciale weg, door de pilaren met de adelaars stapt die de ingang markeren, stap je in een andere wereld. Een gebied dat wordt gekarakteriseerd door landgoederen, natuurgebieden en landbouw en dat ook deel uitmaakt van de ecologische hoofdstructuur. En dat alles op een gooi afstand van het centrum van Enschede. Toen ik nog werkte op de Universiteit Twente was dit mijn favoriete fietsroute, ’s ochtends vroeg dwars door park, op weg naar de campus. En ’s avonds weer terug.

b2ap3_thumbnail_ingang.png

Het park zelf is prachtig aangelegd met open ruimtes, monumentale bomen, vijvers, perken rododendrons en boompartijen. Mensen uit de buurt komen er wandelen, joggen, laten hun hond uit, of gaan even op een bankje zitten. Daarnaast is er ook een natuureducatiecentrum gevestigd waar regelmatig tentoonstellingen voor scholen worden georganiseerd. Er is een heemtuin, de imkervereniging is er gehuisvest en er is een hertenkampje – kinderboerderij. Het mooiste aan het park is dat het je ongemerkt, stukje voor stukje meeneemt uit de stad naar het buitengebied. Aan de randen van het park en het landgoed waar het deel van uitmaakt, liggen nog sportvelden en de zorgboerderij De Viermarken. Nog iets verder doorfietsen en voor je het weet ben je in Hof Espelo; een landgoed van 800 jaar oud.

b2ap3_thumbnail_Twentse-landdag-2.png

Nu was het park dus het toneel van de Twentse Landdag. Bijzonder om te zien hoe een statig park ook een evenement waar duizenden mensen op af komen kan herbergen. Mensen die met interesse kijken naar (oude) landbouwtechnieken, of zich vergapen aan bijzondere koeienrassen, of gewoon wat te eten halen. Of zich vermaken met de ‘bemerkings’ die de jury heeft bij de vier kalveren die de finale van de veekeuring halen: Een iets te breed kruis, net te rechte poten, een onregelmatigheid in het vlekkenpatroon. Ja, te leren viel er nog genoeg.

b2ap3_thumbnail_Twentse-landdag.png

Buiten dat het een prachtige zondag in een geweldig park was, staat de Twentse Landdag voor mij ook symbool voor wat anders. Nog niet zo lang geleden had ook een stad als Enschede, met een prachtig buitengebied, eigenlijk weinig aandacht voor wat er buiten de bebouwde kom lag. Gek eigenlijk. Ik ben in Enschede komen wonen en ben er gebleven juist vanwege de combinatie van stedelijkheid en het buitengebied dat nooit ver weg is. Geïnvesteerd werd vooral in de stad, met een nieuw theater, stadspleinen, het gemeentekantoor zelf. De aandacht voor het buitengebied is er tegenwoordig volop. De Gids Buitenkans bijvoorbeeld die een kader biedt voor initiatieven in het buitengebied. Niet beperkend vanuit een bestemminsplan, maar juist inspirerend voor ondernemers. Ik denk ook aan het Interegproject Sustainable Urban Fringes waarin Enschede een belangrijke rol speelde. Daaruit kwam ook het Rondje Enschede, een in wezen heel simpel idee: zet op bestaande wegen een route uit rondom de stad, markeer die route en besteedt er aandacht aan. Door deze extra aandacht krijgen ondernemers langs het rondje extra kansen. Dat is niet alleen goed voor die ondernemers, maar ook voor de stadsrand en het buitengebied. Het is nog zoeken naar nieuwe verdienmodellen nu de landbouw steeds verder in betekenis afneemt in de stadsrand, en er steeds meer boerenerven leeg komen te staan. Verdienmodellen die uitgaan van de kwaliteit van het landschap. Het betrekken van mensen bij het buitengebied en het landschap zijn daarom van wezenlijk belang. Ook dat schoot door mijn hoofd, op de mooie zondag in het Ledeboerpark. 

b2ap3_thumbnail_twentse-landdag-3.pngPleidooi voor een boom
Turner en GOGBOT: subliem kunstweekend in Enschede

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 18 juli 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO