Christian Deterink

Wat meer ‘noaberschap’ gewenst

afbeelding-noaberschap

In de huidige ruimtelijke ordeningspraktijk komt het maar al te vaak voor dat een bestemmingsplan dat in procedure is gebracht leidt tot veel bezwaren en zelfs beroepszaken bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op zich lijkt het een goede zaak dat assertieve burgers actief hun recht proberen te halen en kun je dit zeker ook zien als een belangrijke verworvenheid van een vergevorderde democratische rechtstaat als de onze. Aan de andere kant bekruipt mij wel de vraag: is dit inmiddels niet toch een beetje doorgeschoten?

Zo merkte ik onlangs bij een gemeente in het westen van het land dat er een soort verlammende angst voor de eigen burger lijkt te zijn ontstaan. Zomaar een ruimtelijk plan, welk plan dan ook, in procedure brengen is er niet meer bij, beducht als de gemeenteambtenaren en -bestuurders zijn voor alwéér een probleem-dossier. Ik las ergens over een wethouder die zich erover beklaagde dat hij tegenwoordig voor bijna elk ‘tuinschuurtje’ voor het hekje bij de rechter kwam te staan. Ik vond het bijna schrijnend: hier sprak een bestuurder die gegijzeld lijkt te zijn door zijn eigen burgers: mensen met veel geld, nog meer tijd en nóg betere rechtsbijstandverzekeringen. En vooral burgers die niets in hun omgeving meer over hun kant laten gaan en ook geen enkele consideratie hebben voor de buurman met zijn bouwplannetje.

Het is dan niet verwonderlijk dat gemeenten proberen zich hiertegen te wapenen. En in de huidige ruimtelijke ordeningspraktijk kun je goed zien waar dit toe leidt. Alle plannen moeten van te voren zijn uitgedetailleerd en dichtgetimmerd en er worden intensieve ‘beginspraak’-trajecten vereist. Alles om te voorkomen dat het komt tot slepende procedures! Maar hiermee lijken inmiddels wel alle snelheid, doelgerichtheid en daadkracht te zijn weggelekt uit alle ruimtelijke ontwikkelingen.

Ik vraag me zeer af hoe gewenst deze ‘juridisering’ van de ruimtelijke ordening is. Al die slepende procedures kosten enorm veel tijd en geld en de vraag is wie hier uiteindelijk bij gebaat is. De partij die iets wil ontwikkelen al zeker niet, de nu al overwerkte gemeenteambtenaren ook niet en misschien die mondige burgers uiteindelijk ook wel niet, als de Raad van State de beroepen ten slotte terzijde legt, hetgeen maar al te vaak gebeurt. Uit eigen ervaring weet ik hoe gefrustreerd mensen kunnen raken van al die rechtelijke procedures. En hoe verstoord de relaties tussen buren erdoor kunnen raken als ze in de rechtbank tegenover elkaar staan…

Het kan echter ook anders. Zo heb ik ondervonden dat de mentaliteit in het oosten des lands niet dezelfde is en dat men, al dan niet ingegeven door de grotere sociale controle, meer redeneert vanuit de gedachte dat je de ander wat moet gunnen. Ik heb zien gebeuren dat verschillende partijen in elkaars directe nabijheid elk hun eigen plan hadden en dat ze deze ook allemaal konden realiseren. Je had je kunnen afvragen of hiermee zaken tot stand zijn gekomen die misschien de Raad van State niet hadden overleefd. Maar zover kwam het helemaal niet, want omdat alle partijen geen bezwaar maakten tijdens elkaars ruimtelijke procedures, kregen ze uiteindelijk allemaal precies wat ze wilden. Een mooi staaltje ‘noaberschap’, lijkt me zo.

Net zoals een heel belangrijk ander verschil: namelijk dat buren veel meer met elkaar praten. Zo heb ik meegemaakt dat iemand een verzoek over een mogelijk bouwplan aan de gemeente wilde voorleggen. Ondanks de zeer premature aard hiervan, heeft hij echter toch éérst de buren ingelicht over dat hij dat verzoek zou gaan doen. Hij wilde koste wat kost voorkomen dat de buren op een andere manier te horen zouden krijgen dat hij achter hun rug iets aan het bekokstoven was. Het tekent de aard van het ‘noaberschap’: door vroegtijdige communicatie wordt voorkomen dat mensen zich overvallen voelen als opeens uit de hoge hoed komt dat er een bouwplan ‘in hun achtertuin’ is, en zullen ze veel minder snel meteen in de pen klimmen om bezwaar in te dienen.

Ik denk dat het goed is dan men ook in het westen wat meer zou mee krijgen van het kenmerkende ‘noaberschap’ uit Oost-Nederland. Dus ten eerste aan de voorkant vroeger en opener communiceren met elkaar en ten tweede tijdens de procedure wat meer terughoudendheid betrachten om meteen bezwaar in te dienen. Dat al die rechtsmiddelen voorhanden zijn, betekent immers niet dat je ze ook in alle gevallen zou moeten willen gebruiken. Wat meer ‘nabuurschap’ zou een afweging naar mijn mening toch net wat anders maken. Het zou de wat al te ‘gejuridiseerde’ ruimtelijke ordeningspraktijk kunnen ontlasten en dat lijkt me zeer gewenst.

Pop up zonder franje
Asselsestraat in Apeldoorn

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 18 augustus 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO