Sonja Scholten

Sonja Scholten | Stedelijke identiteit | Grensregio | Ruhrgebied | http://www.citydna.nl/ | https://ruhrmetropoolblog.com | @SonjaCityDNA | @RuhrfrauNL

Over de expositie China8 en grensoverschrijdende samenwerking

Over de expositie China8 en grensoverschrijdende samenwerking

Vlak over de grens maken ze zich op dit moment op voor de grootste tentoonstelling over hedendaagse kunst uit China die tot nu toe is vertoond. In het Rijn-Ruhrgebied hebben ze de krachten gebundeld en laten toonaangevende musea op het gebied van hedendaagse kunst in 8 steden werk van 120 Chinese kunstenaars zien. In totaal worden rond de 500 werken getoond. Ondanks de geografische nabijheid hoor je er in Nederland nog niemand over. Toch raar, als deze expositie in de Randstad was geweest, zou iedereen het er al maanden over hebben gehad.

Alhoewel we in Oost Nederland regelmatig een aantal goede exposities hebben, moeten we het hier met beduidend minder doen, de meeste tentoonstellingen van naam en faam vinden in de Randstad plaats. Gelukkig verkeren we hier wat deze expositie betreft in een gunstige uitgangspositie, het Rijn-Ruhrgebied is vanuit Oost Nederland gemakkelijk voor een dagtochtje aan te rijden. Als liefhebber van hedendaagse kunst richt ik me sowieso vaak op het Rijn-Ruhrgebied want daar is het aanbod van hedendaagse kunst veel groter dan in de Randstad.

b2ap3_thumbnail_IMG_7843.JPG

De naam van de expositie is kort en krachtig China8. Waarbij de 8 niet alleen verwijst naar de Chinese betekenis van het cijfer 8, namelijk geluk, maar ook naar het aantal deelnemende steden. Het bijzondere aan deze expositie is de regionale samenwerking. Het Bundesland Nordrhein Westfalen wil het Rijn-Ruhrgebied veel meer als één metropoolregio regio profileren en een expositie als deze zal daaraan bijdragen. De komende maanden worden bezoekers verleid alle deelnemende steden te bezoeken. Daarbij worden ook openbaar vervoer arrangementen aangeboden om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Durf door te denken. Deze steden en musea zijn met elkaar gaan samenwerken om gezamenlijk iets heel groots neer te kunnen zetten, waarom dan ook niet letterlijk grensverleggend aan de slag gaan? Stel je eens voor wat er zou gaan gebeuren, als ook een aantal grotere musea in Oost Nederland zich bij deze expositie zouden hebben aangesloten. Het zou over en weer nieuwe bezoekersstromen hebben gegenereerd, maar ook internationale exposure opleveren en profilering van de Nederlands Duitse grensregio als een totaal, hetgeen weer bevorderlijk is voor de regionaal economische samenwerking in het gebied.

Met de grensoverschrijdende museale samenwerking tussen Oost Nederland en de Duitse grensregio's kan ik tot nu toe niet zoveel. De samenwerking richt zich met name op het aantrekkelijk aanbieden van een overzicht van musea aan weerzijden van de grens, gerangschikt naar regio en/of thematisering van de collectie. De relatieve nabijheid lijkt het meest verbindende element. De samenwerking lijkt vooral subsidie gedreven en er wordt niet iets wezenlijk anders toegevoegd aan wat er al is. Het is handige informatie, als je in het gebied bent en een musuem wilt bezoeken en onderliggende thematische routes kunnen het extra aantrekkelijk maken. Toch roept het geheel niet een beeld op dat je op voorhand doet besluiten naar het gebied te gaan. 

b2ap3_thumbnail_IMG_7840.JPG

Wat dat betreft zou ik veel liever zien dat grensmusea zo af en toe heel intensief gaan samenwerken door gezamenlijk één grote verbindende expositie aan te bieden. Maar maak het dan ook echt groot, waardoor de expositie opvalt en waardoor het ineens heel aantrekkelijk wordt naar het gebied te reizen en de musea en de betreffende steden te bezoeken. Wat dat betreft is de wijze waarop China8 is opgebouwd een mooi voorbeeld. De geëxposeerde Chineze werken sluiten aan bij de signatuur van de betreffende musea: Fotografie in het Folkwang Essen, schilderkunst in MKM Museum Küppersmühle Duisburg, installaties in het Kunstmuseum Mülheim an der Ruhr, sculpturen in het Lembruck Museum Duisburg enzovoort. En voor wie behoefte heeft aan een totaalbeeld van China8, de Bundeshauptstadt Düsseldorf biedt in het NRW Forum een overzichtstentoonstelling. 

Dankzij China8 zal niet alleen het Rijn-Ruhr gebied opnieuw op de kaart worden gezet (vergelijk ook Ruhr2010), de spin off voor de deelnemende steden is ook substantieel. Natuurlijk zal niet elke bezoeker alle musea gaan bezoeken, maar het gros zal naar verwachting, door nieuwsgierigheid gedreven, meerdere musea bezoeken en daarbij ook de deelnemende steden nader verkennen. Wat dat betreft is een grootste tentoonstelling met één duidelijk thema, gespreid over meerdere steden een fantastische zet: slechts een deel van de expositie te zien blijft knagen, je gaat immers voor het totale beeld.

Foto's boven. Het NRW Forum Düsseldorf legt de laatste hand aan de voorbereidingen. China8 is te bezoeken van 15 mei tot en met 30 augustus 2015.

Congres Oostwaarts!
Zo maar een plek in de Achterhoek?

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 24 juni 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO