GSRO blog
Gebiedsontwikkeling moet kloven overbruggen
Bij de Regionale conferentie URD Delta Oost maandagmiddag in het Huis der Provincie Gelderland werd één ding heel erg duidelijk. Er is niet alleen sprake van een kloof tussen overheid en burger (lees hiervoor mijn blog “Regie is dood, leve de autonomie!”), maar ook tussen overheid en wetenschap. Emeritus hoogleraar Hugo Priemus gaf dat met een diagram aan: “het minste vertrouwen bestaat voor politici, het meeste voor wetenschappers”. Er bestaat dus een vertrouwenskloof bij gebiedsontwikkeling. Toch is er hoop.
Waar Gelders Gedeputeerde Josan Meijers “regie” als “verbinden en samenwerken” ziet, stelde Wim Dijkstra (Voorzitter Stadsregio Arnhem Nijmegen) dat de overheid “regie vanaf de voordeur” moet voeren. Gedeputeerde Jan Markink stelde daar echter tegenover dat de overheid moet durven loslaten. Bijna alle ‘pitchers’ namen echter ook het woord “samenwerken” in de mond, wat naar mijn mening hard nodig is om de gapende kloof tussen overheid en wetenschap te kunnen overbruggen. Als die twee zich faciliterend opstellen, dan kan dat de samenwerking van alle bij gebiedsontwikkeling betrokkenen bevorderen.
De conferentie op 31 maart 2014 was tevens de afsluiting van het programma Urban Regions in the Delta (URD Delta Oost). Dit was een samenwerkingsprogramma van de Provincie Gelderland, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en de onderzoekspartijen Radboud Universiteit Nijmegen, Het Noordzuiden, NC Advies en de Wageningen Universiteit.
Doel van de afsluitende Regionale conferentie was om bij te dragen aan de verdere aanscherping van conclusies en aanbevelingen over de onderzochte instrumenten voor samenwerking en financiering. In mei zal hierover een brochure verschijnen.
Hopelijk wordt in die brochure ook aangegeven hoe bestaande kloven overbrugd kunnen worden en komen de woorden “samenwerken” en “faciliteren” daarin vaker voor dan het woord “regie”.
Kijk voor een korte impressie over het URD-programma naar de volgende video.
Reacties