Arjan van der Laan

Buro Dwarsstraat

Onze natuur: net zo natuurlijk als een Vinexwijk

Een paar weken geleden, het weer was mooi en er brak een waterig zonnetje door, pakte ik enthousiast mijn mountainbike om een rondje door het bos te fietsen. Mijn trainingsroute, van Nijmegen via Groesbeek naar de Mookerheide en weer terug, heb ik inmiddels enkele tientallen keren gereden, ik ken het uit mijn hoofd.

Eenmaal in het bos was mijn enthousiasme snel voorbij. Mooie smalle singletracks bleken acht meter brede modderpaden te zijn geworden. En het bos was één grote ravage, zo onherkenbaar dat ik me nauwelijks meer kon oriënteren. Overal lagen bomen, bospercelen zo groot als een half voetbalveld waren compleet weggekapt.

 Ik geef het toe, ik ben weet weinig van natuur. Steden en dorpen, dat is meer mijn ding. Maar ik heb er wel een gevoel bij, net als iedereen. Natuur is voor mij een gebied waar niet wordt ingegrepen, waar bomen van ouderdom omvallen en wegrotten, waar paadjes vanzelf ontstaan omdat er wild loopt, waar een geheimzinnige sfeer hangt en waar je kunt verdwalen. Zoals het moerasgebied, waar ik vroeger als kind zo graag doorheen struinde. En een stad, dat is iets waar vrijwel alles gepland is en aangelegd, waar over nagedacht is. In tegenstelling tot de natuur, zou ik zeggen.

Maar helaas voor mij, die natuur bestaat niet meer. Bos wordt gekapt, en nieuwe natuur gemaakt. En terwijl ik dit typ, schrik ik ervan: "natuur" en "maken" zijn twee woorden die niet bij elkaar horen. Maar het is wel de praktijk. Duizenden herten worden afgeschoten omdat ze de biodiversiteit in gevaar brengen. En de otter is volgens het Wereldnatuurfonds bezig met een spectaculaire comeback nadat het dier halverwege de vorige eeuw helemaal was verdwenen: "Vanaf 2002 zijn enkele otters succesvol uitgezet in de Kop van Overijssel en Zuidoost-Friesland. Er is nu ruim tien jaar later een kleine, maar groeiende populatie van ongeveer 100 dieren". Ik vind dit eerlijk gezegd helemaal niet spectaculair. Het is, om in mijn vakgebied te blijven, net zoiets als een Amsterdams grachtenpandje bouwen in een Helmondse Vinexwijk. Het kan, maar het is nep.Laatst zag ik op het journaal dat er Poolse wisenten waren uitgezet in Nederland, om "de natuurontwikkeling te stimuleren". Na een lange reis in een vrachtauto kwamen ze aan in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Ze keken bij het uitstappen een beetje verbaasd om zich heen, blijkbaar had niemand hun verteld dat ze natuurstimulator waren geworden. Gelukkig komen ze hier in een gespreid bedje en kunnen ze profiteren van ons sociale vangnet. Zo worden ze elke dag in de gaten gehouden door boswachters en onderzoekers en er wordt van iedere wisent maandelijks een conditiescore gemaakt. Conditiescore? Ja, u leest het goed en het is geen grap. Zie voor meer informatie www.wisent.nl. Volgens hetzelfde bericht leven de beesten "onder natuurlijke omstandigheden"...

Onze natuur, ik ben er kritisch over. Maar er zijn ook mooie voorbeelden. Binnenkort wordt er in Lochem een GSRO bijeenkomst georganiseerd over de ontwikkeling van de rivier de Berkel, die zijn oorspronkelijke loop weer heeft gekregen. Kijk, als je dan toch natuur wilt maken, doe het dan zo!


Kom ook naar de bijeenkomst "Beleef de Berkel" op maandagavond 25 april 2016. Erna Hiddink van de gemeente Lochem en Louisa Remesal van het Waterschap zullen een presentatie geven over de herinrichting van de rivier de Berkel. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de GSRO maar ook niet leden zijn van harte welkom. Locatie: gemeentehuis, Hanzeweg 8 in Lochem, aanvang 18.00 uur. Opgeven via burodwarsstraat@outlook.com. We vragen een kleine bijdrage van € 3,-- per deelnemer.


Voorbij de jaren dertig? Benut de ziel van onze wi...
Energietransitie Stedendriehoek en de waarde van o...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 18 augustus 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO