‘Ruimte voor Ruimte’ of meer samenleving?

‘Ruimte voor Ruimte’ of meer samenleving?

Een oproep tot bezinning of wat tegenwoordig wel ‘omdenken’ heet. Waarbij de focus weer komt te liggen op een samenleving die voor elkaar zorgt en elkaar letterlijk en figuurlijk de ruimte gunt om zijn of haar bijdrage aan het geheel te leveren. Waarbij de vraag wordt gesteld of de vrijkomende plattelandsruimte moet toekomen aan de lokale bewoners of speeltuimte is voor de alsmaar uitdijende grootstedelijke behoeften.

Dit bord is zo’n stille getuige van beleid dat bijdroeg aan de crises van 2008, de boer zijn land ontnam en de bank een flink stuk rijker maakte. Een stille getuige van denken in eeuwige groei en het vergeten dat winst altijd ten koste gaat van iets of iemand. Voorlopig is de winst in ieder geval dat het landschap nog steeds leeg is en niet volgebouwd met , boerderettes, notariswoningen of andere kitsch uit de catalogus.

Dit bord staat al enige jaren in weer en wind aan de dijk ‘De Oliemolen’ (foto 1 en 2), de stallen zijn inmiddels weg. Op mijn fietsrondje staan er meer van die verkleurde en verweerde borden. Iets verder op bij ‘Het Leuven’ kan je “glorieus wonen” (foto 3) is het glas gesaneerd en sinds kort zelfs enige bouwactiviteit. En als je “stijlvol aan de IJssel wil wonen” kan je terecht aan de Bandijk nabij Lathum en zo zijn er nog veel meer van dit soort plekken te vinden.

Het verlies is nu nog niet echt zichtbaar, maar potentieel ernstig. Een platteland dat zijn agrariërs kwijt raakt, verschraalt en verwordt langzaam aan tot een (agrarisch) bedrijfsterrein, een monotoon landschap gedomineerd door machines, koeien en mais aangestuurd vanuit een ivoren toren nabij Utrecht CS. Niet de boer weet wat goed voor z’n veestapel en land is, maar de ‘markt’ dan wel de bank bepaalt. De grond ontleent niet meer haar waarde aan ‘eigen’ specifieke bodem kwaliteiten, maar is beurswaarde. En is het te koop als ‘aandeel in elkaar’ maar vooral als belegging en ‘winstpakker’.

De aantrekkende groeiende woningmarkt en de gekte die daarbij hoort wordt al weer enige tijd flink opengetrokken door op bonusjagende bankbedienden (deels in staats dienst) en stemmen zoekende politici. Het gaat immers goed met de economie. We groeien weer. Dat de laatste crises weer eens geïllustreerd heeft dat groei altijd ten koste gaat van anderen wordt licht  vergeten.

Nog even en de waanzin van het met z’n allen op een kluitje in de Randstad willen wonen slaat over in een toenemende vraag naar huizen buiten de centrale steden opgestookt door de hypotheek verstrekkers en anderen met $$-tekens in de ogen. Is dat dan erg? Ja, dat is erg want daarmee wordt niet alleen de Randstedelijke luchtbel verder opgepompt ook die in de rest van het land. In eerste instantie zal het leiden tot verkoop van nu al langdurig leegstaand vastgoed. Hier en daar zal nog wel een boerderette of notariswoning worden bijgeplaatst waardoor er weer even werk is, maar ondertussen wordt er niet voor de lokale bewoners gebouwd, zij kunnen het niet betalen. De lokale economie zal verder uitgehollen en de knal zal beslist harder zijn dan die in 2008 op het moment dat ergens in de wereld iemand zijn winst gaat pakken.

Duurzaam en bedachtzaam, aandacht voor elkaar en samenleven willen we  juist nu ontwikkelen. De crisis heeft laten zien dat er veel creativiteit en veerkracht op dat gebied is. Recentelijk nog weer een mooi stuk hierover in Ruimtevolk. Laten we de starters en jongeren die willen starten hier in de rustige leegte hun kansen geven en niet laten wegtrekken. De Ruimte voor Ruimte kavels moeten we niet slijten aan de verre Randstedeling. Plattelanders eerst en regionale binding gaat voor!

Laten we de grond weer inzetten voor de productie van goede en gezonde gewassen, eerlijk vlees en melk, eieren en wat nog meer kan. De bank kan zijn aandeel nemen door af te boeken. Laten we weer gaan betalen voor de producten van het (platte)land en die Ruimte voor Ruimte blijft hier waar soms nog rust, glorieus uitzicht en stilte is.

Over Dortmund, voetbal, bier en een creatieve wijk...
Zef Hemel, huilie, huilie en de NL metropool

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 19 juni 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO