Sonja Scholten

Sonja Scholten | Stedelijke identiteit | Grensregio | Ruhrgebied | http://www.citydna.nl/ | https://ruhrmetropoolblog.com | @SonjaCityDNA | @RuhrfrauNL

Overleven op de afvalberg

FullSizeRender-98

Het zoevende geluid van de rotorbladen van de windturbines is bijna hypnotiserend. Ik bevind me in een uithoek van bedrijventerrein de Mars in Zutphen en sta aan de voet van een afgetopte afvalberg. Dit zal mijn toevluchtsoord moeten worden in tijden van zeespiegelstijging. De betonnen trap van 84 treden is uitnodigend. Twee vlinders begeleiden me tot halverwege. Boven heb ik dan eindelijk zicht op het nieuwe land. Het ligt er vredig bij, bloemen, distels en gras wisselen elkaar af. De paden zijn vluchtig aangeharkt en het uitzicht is magnifiek. Hierboven wil ik wel zijn.

 

 

De ‘Terp voor de Toekomst’ is onderdeel van de IJsselbiënnale, naar een idee van de landschapskunstenaar Jeroen van Westen en de uit Zwitserland afkomstige kunstenaar Curdin Tones. Om bij deze terp te kunnen komen heb ik bedrijven uit de milieu categorieën 4 en 5 moeten trotseren. De Mars is in deze verre uithoek niet zo’n fijn gebied. De afvalberg zelf is er het levende bewijs van. Terwijl ik de grond van mijn toekomstig toevluchtsoord betreed, weet ik het afval van een aantal generaties onder mij. Dankzij hun verspilzucht kan ik overleven. Mocht als gevolg van klimaatverandering de zeespiegel stijgen dan zal deze berg een eiland in de kolkende watermassa zijn.

 

 

Op de terp hebben de kunstenaars een eenvoudige plattegrond als raamwerk voor de toekomstige nederzetting neergelegd. De zeven staken aan de uiteinden van de wegen bieden via QR-codes zicht op toekomstige thema’s. Als ik het QR-adres met een foto van de toekomstige gemeenschap open, lacht het leven mij toe. Ik blijk al enkele medebewoners te kennen en ik realiseer me dat ik me hier niet eenzaam zal voelen. Het thema voedsel laat mij zelfs breeduit glimlachen, op deze terp kunnen bijzonder grote aubergines worden verbouwd. Ik eet ze graag, aan de sappen waarmee de planten zich hier voeden, wil ik liever niet denken.

Om dit stukje toekomst te bereiken heb ik de officiële route van de IJsselbiënnale over de Mars gevolgd. Na kilometers door het groene idyllische landschap van de IJssel te hebben gefietst is het bedrijventerrein de Mars een regelrechte schok. Nog verhuld door wat schaamgroen dringen de eerste bouwafvalhopen zich al snel op. Niet veel later fiets ik langs meterslange betonnen wanden waarachter hier en daar toppen van afvalbergen zichtbaar zijn. Ik kom geen mens tegen, alleen wat vrachtwagens rijden voorbij. Een eenzame bloempol heeft zich geworteld tussen de tegels en ik ben verbaasd dat een hommel dit stukje leven heeft ontdekt.

 

  

 

Het lijkt bijna symbolisch als de lucht zich opent boven een afvalverwerkingsbedrijf. Er is dus toch nog hoop. Een bord waarschuwt dat het verboden is vuil te storten. Enkele fietsminuten verderop hangt de typische rioolgeur van een waterzuiveringsbedrijf en niet veel later zie ik rechts van mij de bekkens, deels verhuld door groene beplanting. In mijn levendige fantasie zie ik witte slierten stank tussen het struikgewas zweven.

 

 

Maar dan breekt de wereld open, met een schuin pad word ik de IJsseldijk opgeleid. Voor mij het weidse IJsselpanorama. Koeien die vredig grazen, overal weidebloemen, de geur van drogend gras - de dijken zijn zojuist gemaaid. Ik ben weer terug in de veilige schoot van de IJsselvallei. Als ik nog iets verder over de dijk fiets zie ik het Twentekanaal uitmonden in de IJssel. Twee waterstromen die elkaar ontmoeten, een moment van overdonderde schoonheid en innerlijke stilte.

 

 

Het valt bijna niet te begrijpen dat precies op dit punt ooit al het afval van Zutphen werd opgehoopt. Gelukkig is dit afval nu verhuld in een mantel van groen zwiepend gras. Boven op de berg is het uitzicht adembenemend en rustgevend tegelijk. De schittering van het water in de verte doet geloven dat alles goed is. Al het zware is licht geworden. De afvalhopen zijn vergeten. Het verkeerslawaai van de stad eveneens. Dit is het nu en de toekomst met de windturbines als getuige. Hierboven wil ik uren blijven rondhangen. 

 

 

De IJsselbiënnale (14 juni - 24 september 2017 ) is een internationale kunstroute langs de IJssel van Doesburg tot Kampen. Dit is het vierde deel van een serie blogs van de Ruimtemakers Oost Nederland over deze route in de IJsselvallei. 

Zie ook:
deel 1: De drijvende tuinen van Zutphen

deel 2: Het verdronken sluiswachtershuisje

deel 3: Hoe ruikt de IJssel? 

Begint de IJsselbiënnale bij Doesburg?
Hoe ruikt de IJssel?

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 18 augustus 2019

Excursies

Het Ruhrgebied (inschrijving gesloten 27/5/2019)

Ruimtemakers-Oost/GSRO 2019
Vrijdag 14 juni 2019 (Het maximale aantal deelnemers is bereikt 27/05/2019)
Dwalen door een steeds weer verrassend Ruhrgebied

Jullie kennen natuurlijk allemaal het Ruhrgebied. Tenminste, dat dachten jullie. Want wij hebben voor jullie een aantal verrassende plekken in het Ruhrgebied gevonden. Reden om onze GSRO-excursie dit jaar in het Ruhrgebied te laten plaatsvinden.


Programma:
Het programma ziet er als volgt uit:
• We vertrekken vanuit Arnhem bij de achterzijde van het centraal station. De autoliefhebbers pikken we op bij Van der Valk in Duiven.
• Dan rijden we in een keer door naar Essen. De mooiste tuinstad van het Ruhrgebied (en ook van Duitsland): We bezoeken Margarethenhöhe, gesticht door de familie Krupp.
• Vervolgens brengen we een bezoek aan het Unperfecthaus, inclusief lunch. Een wel heel bijzonder ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor kunstenaars, ZZP-ers en maatschappelijke ondernemers.
• Na de lunch gaan we naar een van de haldes (voormalige sintelbergen), te weten de Halde Haniel (zie foto hieronder), op de grens van Oberhausen en Bottrop. Daar zullen we een spirituele wandeling maken van ongeveer 2 uur.
• Dit haldelandschap geeft je het gevoel in Schotland te zijn. En laat je zien hoe groen het Ruhrgebied feitelijk is. Op het eerste gedeelte is een kruisweg aangebracht met referentie naar de mijnbouw. Halverwege domineert een groot wit kruis het landschap. In het hoger gelegen gedeelte loop je over het zwarte kolengruis langs een in de berg uitgegraven theater en ervaar je het magische effect van een land art project van rechtopstaande beschilderde spoorbielzen en kijk je met helder weer uit tot voorbij het Ruhrgebied.
• Voor diegenen die niet zo goed ter been zijn is in plaats van een bezoek aan Halde Haniel een alternatief ingebouwd: Bezoek aan de Antonyhütte. Verstopt in het stadsdeel Osterfeld vind je een idyllisch groen landschap met oud vakwerkpand (ooit directiegebouw, nu museum) en een ‘industriearcheologisch’ park (onderdeel van het LVR museum Oberhausen) Hier op deze plek bevindt zich de wieg van het Ruhrgebied en werd voor het eerst op industriële wijze steenkool gewonnen.
• Na de Halde Haniel/ cq de Antonyhütte gaan we naar Eisenheim (stadsdeel Sterkrade).
Eisenheim is de eerste arbeiderswijk van het Ruhrgebied (inmiddels tot monument verklaard), vandaar uit lopen we naar CENTRO (het Neue Mitte). Het winkel- en uitgaansgebied van Oberhausen. In deze wandeling doorkruis je niet alleen een deel van Oberhausen maar doorkruis je ook de tijd. (Alternatief: of met de bus van Eisenheim naar CENTRO en daar op eigen gelegenheid rondkijken).
• We brengen een bezoek aan het oude centrum van Oberhausen (Stadtteil Alt-Oberhausen). Diner bij Pools Jazz Restaurant Gdanska aan het marktplein. Dit gedeelte van Oberhausen laat nog de pracht van weleer zien, anno nu staan veel panden staan leeg of zijn met goedkope ketens gevuld. Dankzij restaurant Gdanska is het plein weer tot leven gekomen.
• Na het diner gaan we weer huiswaarts.


Reisschema (Let op: vertrektijd bus is “hard”, rest is “voorlopig”)
07.45 uur: Verzamelen bij de uitgang van het station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde);
08.00 uur: Vertrek van de bus vanuit Arnhem;
08.20 uur: Oppikken mensen bij Van der Valk Duiven;
09.30 uur: Aankomst Essen;
11.00 uur: Bezoek Unperfecthaus en lunch;
13.30 uur: Bezoek Halde Haniel of;
14.00 uur: Aankomst Antonyhütte;
16.00 uur: Bezoek Eisenheim
18.30 uur: Bezoek Oberhausen;
20.30 uur: Vertrek naar Arnhem;
21.30 uur: Aankomst Van der Valk Duiven
21.59 uur: Aankomst Arnhem


Kosten
Kosten: 25 euro voor leden. Inclusief lunch en diner.
Introducees zijn ook welkom: Voor hen bedragen de kosten 40 euro.
Het bezoek aan de Antonyhütte is facultatief en is in het programma opgenomen als alternatief voor hen die de wandeling op Halde Haniel te zwaar vinden. De entree is voor eigen rekening (rond de 5 euro).


Aanmelding
Aanmelding via Sonja Scholten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Graag aangeven of je in Arnhem Centraal of bij Van der Valk (Duiven) opstapt.
En of je gebruik wenst te maken van het alternatieve programma. Dit in verband met de routeplanning chauffeur.
In verband met de reserveringen die we moeten maken: aanmelden voor 1 juni 2019.


Betaling
Het excursie bedrag dient bij aanmelding te worden overgemaakt op rekeningnummer
NL78INGB 0000989374 t.n.v. GSRO onder vermelding van achternaam en excursie Ruhrgebied 2019.
Vriendelijke groeten namens het bestuur van de GSRO,
Jos van der Mark

De GSRO twittert

Volg nieuws uit de vakwereld en over Oost Nederland via onze twitter tijdlijn hieronder:

Lid worden

De GSRO organiseert zo'n 10 bijeenkomsten per jaar. Kennisuitwisseling en netwerken zijn dan allebei belangrijke onderdelen. Tijdens een broodje voorafgaand aan de bijeenkomst kom je oude en nieuwe bekenden tegen.

Lid worden kost slechts € 40,- per jaar en staat open voor vakgenoten die iets hebben met Oost Nederland. Word ook lid door het formulier in te vullen. Óf stuur een mailtje naar info@gsro.nl om meer informatie op te vragen.

Word nu lid

 

Doel

Het belangrijkste doel van de GSRO is om ervaringen te kunnen uitwisselen onder vakgenoten werkzaam in de ruimtelijk inrichting. Tijdens de bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp voor het voetlicht geplaatst. De onderwerpen betreffen het brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en ruimtelijke inrichting. De uitwisseling van praktische en theoretische ervaringen tussen vakgenoten vormt een belangrijk aspect.

Leden

Het ledenbestand van de GSRO bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, economen, landbouwkundigen, sociaalgeografen, planologen, verkeerskundigen, recreatiedeskundigen en juristen in de publieke of private sector. De GSRO heeft een klein bestuur dat de dagelijkse gang van zaken regelt.

GSRO